Българските превозвачи готвят масов протест в сърцето на Брюксел. Причината

...
Българските превозвачи готвят масов протест в сърцето на Брюксел. Причината
Коментари Харесай

Българските превозвачи готвят масов протест в Брюксел

Българските превозвачи готвят всеобщ митинг в сърцето на Брюксел. Причината е по този начин нареченият пакет " Мобилност ".  Ако измененията бъдат утвърдени и влязат в действие, ще ударят главно източноевропейските превозвачи. 

Около 150 български камиона ще  окупират постройката на Европарламента в средата на идната седмица. Шофьорите на останалите ще нападат Брюксел по въздух. За тях притежателите на транспортни компании към този момент са наели два самолета, които да ги превозят от България до Белгия.

" Колегите от Полша, Литва - те ще бъдат дружно с нас. Всички сътрудници от всички браншиви организации сме единни, че този митинг е доста значим, с цел да бъде чут нашия глас ", сподели за Нова тв Йордан Арабаждиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи.

Датата не е подбрана инцидентно. На 10 януари следва съвещание на транспортната комисия в Еворпарламента. Депутатите й би трябвало да вземе решение по пакета промени, свързани с работата на интернационалните превозвачи. В митингът ще се включат и други български евродепутати, един от тях е Андрей Новаков.

" Аз ще изляза и ще стачкувам с тях.  И се веселя, че са се организирали, тъй като по този начин се отстоява интерес ", сподели Новаков.

На този стадий част от решенията плануват на четири седмици водачите на камионите да се връщат за седмица вкъщи. За разлика от камионите, които може да остават на паркинг. Командировъчни да се заплащат съгласно страната, в която пътуват водачите. През последните 2 години приемането на пакета " Мобилност " беше гласувано и отхвърляно два пъти. По гледище на австрийското председателство в този момент Европейски Съюз се заемат с тематиката за трети път. Вариантите съгласно евродепутата Андрей Новаков са няколко.

" Да забавим до толкоз работата, че да излезе отвън мандата на Екологичен потенциал, когато ще има нова комисия, нов парламент и т.н.  Другото е, че в случай че минат тези текстове в Екологичен потенциал – надяваме се договарянията, които се водят в Народното събрание да са по самодейност на румънското председателство, които са дружно с нас ", изясни Новаков.

Позицията на Българския е, че в случай че текстовете, които не са в интерес на българските превозвачи бъдат признати, страната ни ще апелира в Съда на Европейски Съюз. Друг вероятен ход е сезирането на  европейския омбудсман.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР