Българските представители в европейския парламент могат да въздействат на ключови

...
Българските представители в европейския парламент могат да въздействат на ключови
Коментари Харесай

Има риск България да се окаже спонсор на Италия, прогнозира Радан Кънев

Българските представители в европейския парламент могат да влияят на основни за Съюза решения. Това съобщи в ефира на bTV евродепутатът Радан Кънев близо година, откакто беше определен. Той уточни, че е направил над 400 оферти, а близо 300 са включени в законопроекти. По думите най-съществен е методът в Европейския парламент – посредством диалози, взаимни отстъпки и позитивно отношение.

„ С рогата напред в Европа не се прави политика, там това се възприема като неприятен жанр и тези, които го ползват, биват изолирани от политическия спор “, добави Кънев.

Относно Европейският фонд за възобновяване, евродепутатът уточни, че през днешния ден найвероятно ще бъде показан проект от близо 2 трилиона евро. „ Всеки ще даде пари, при по-бедните страни значи по-голяма вноска. Важният въпрос е кой какво ще получи – тези фондове ще бъдат съперници. Няма да получих „ X “ пари, властта привикна на лесни и подготвени пари, които да харчи, както си желае. В случая финансирането зависи от това какъв брой са съществени “, сподели още той. 

„ Има три съществени целта, за които ще бъдат ориентирани евросредства – рационализация и позеленяване на стопанската система, цифровизация и укрепване на веригите на доставки или повече локално произвеждане. Ние би трябвало да покажем нашите цели, които да съответстват с европейските. Целта е да настигнем и изпреварим Китай и Съединени американски щати в една световна и икономическа конкуренция. След рецесията през 2008-2009 година те направиха своето зелено възобновяване, модернизираха стопанската система си, вкараха електронните системи в нейното сърце. Изведнъж се оказа, че Европа харчи доста пари, а изостава “, добави Кънев. 

Той беше безапелационен, че има риск България да даде повече пари, в сравнение с ще получи. По думите му българското държавно управление бойкотира Зелената договорка, а най-малко половината от този пакет ще бъде ориентиран в тази посока.

„ Ние можем да се окажем спонсор на Италия, Испания или Холандия. Има ли България народен оздравителен проект, за цифровизация и позеленяване на стопанската система? “, попита Кънев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР