Българските правоохранителни органи не биха могли да надзирават или разследват

...
Българските правоохранителни органи не биха могли да надзирават или разследват
Коментари Харесай

Икономист: Българските органи не могат да надзирават или разследват Nexo, защото компанията не оперира у нас

Българските правоохранителни органи не биха могли да надзирават или проверяват активността на Nexo заради простата причина, че тя не оперира в България. Това съобщи в " Денят стартира " икономистът Михаил Кръстев.

Според него технологията, по която работи компанията, не е подобаваща за осъществяване на престъпна активност като пране на пари или финансиране на терористични организации, защото при криптовалутите има огромна бистрота, а всяка трансакция оставя незаличима диря.

" Тя е извънредно несъответствуваща за осъществяване на каквито и да е противозаконни действия и който реиши да я употребява за такива, би бил един доста малоумен човек. Самият факт и доказателство за това е конференцията на прокуратурата, на която бяха показали две преводи от консуматор на платформата към едно лице, оперативно забавно за израелските служби. Макар и те да бяха задраскали цената на преводите самите адреси, които бяха посочени, са задоволителни, с цел да ги пуснем в която и да е безвъзмездна търсачка и разберем всичко за тях. Тоест, тази бистрота - тя е незаличима, неманипулируема. Не може да се вкара подправена трансакция там. Крайно несъответствуваща е както за тероризъм, по този начин и за пране на пари, тъй като постоянно оставя диря ", сподели Кръстев.

Според него абсурдът с Nexo има политически нюанс, а по време на дебата в анкетната парламентарна комисията са се говорили повече политически неща, в сравнение с такива, свързани с правния проблем.

" Подобни акции ни отдалечават от това да бъдем фактор в областта на криптовалутите. Когато приказваме за този бранш, има страни, които се нареждат тъй че да го развиват - като Дубай. Ние с общественото говорене, обвързвано със бранша, неизбежно се отдалечаваме ", посочи той.

Той дефинира работата на комисията по проблема Nexo като хабене на парламентарно време.

„ Комисията за финансов контрол, Национална агенция за приходите и прокуратурата не са показали никаква спомагателна информация и няма нарушавания, които да не са известни на обществото. И комисията Nexo можеше да бъде прессъобщение, което тези органи да разгласяват ”, разяснява Кръстев.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР