Българските потребители засега няма да могат да се радват на

...
Българските потребители засега няма да могат да се радват на
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха идеята за повече български храни в хипермаркетите


Българските консуматори към този момент няма да могат да се радват на повече хранителни артикули родно произвеждане по магазините. Това става откакто Народното събрание отхвърлии още на първо четене промени в Закона за храните, въвеждащи условия за наличие на български храни в комерсиалните обекти с годишен оборот над 2 млн. лв.. Законопроектът, който бе внеен от Българска социалистическа партия, бе отритнат със 102 гласа " За ", 19 " срещу ", а 90 се въздържаха, съобщи " Фокус ".

На съвещание Комисията по икономическа политика и туризъм предложенията също са били отхвърлени. Независимо от изхода от гласуването обаче законопроектът ще бъде изпратен за нотификация в Европейската комисия.

В отхвърлените към този момент текстове се оферираше въвеждането на условие за наличие на най-малко 70% мляко и млечни артикули, създадени в България по огромните магазини и хипермаркетите. За месото и месните артикули препоръчаният най-малко бе 25%, а за пилешкото - минимум 50%. При несъблюдение на задължението за обезпечаване на български артикули се предвиждаше имуществена глоба в размер на до 10% от годишния оборот от групата магазини, във връзка с която условието не е било изпълнено. Вносителите предложиха събраните суми от наказания да постъпват във Държавен фонд " Земеделие " и да се употребяват за подкрепяне на локалното произвеждане.

По време на дебатите аленият народен представител Петър Кънев уточни, че двойният стандарт при храните го има, българските артикули са трудноконкурентни на вносните западни и би трябвало да се откри решение. Колегата му Цветан Топчиев съобщи, че измененията не засягат придвижването на европейски артикули на пазара, а целят да се оферират повече български. Георги Станков от ГЕРБ обаче отвърна, че предлаганите промени не могат да изпълнят задачата да подтикват предлагането на български артикули. А в това време по този начин ще се вкарат и ограничавания в избора на потребителя.

" Искаме българският консуматор да има достъп до качествена българска храна и това целят измененията ", съобщи заместник-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев. Делян Добрев от ГЕРБ пък означи, че браншовите организации са срещу законопроекта. Според него той ще докара до недостиг на артикули и по-високи цени. " Искате сами да си постановяваме наказания, да си наложим ембарго. Това звучи неуместно ", съобщи той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР