Българските потребители на Фейсбук ще могат да помагат в намирането

...
Българските потребители на Фейсбук ще могат да помагат в намирането
Коментари Харесай

Българските потребители на Фейсбук ще могат да помагат в намирането на изчезнали деца чрез нова система


Българските консуматори на Facebook ще могат да оказват помощ в намирането на изчезнали деца посредством системата „ AMBER Alert – изчезнало дете “. Това стана ясно на взаимна конференция на ГДБОП, Министерство на вътрешните работи и представители на обществената мрежа Facebook, съобщи кореспондент на БГНЕС.

България получи шанса още при започване на тази година да е една от първите страни в района, която ще вкара и употребява при нужда системата „ AMBER Alert – изчезнало дете “.

„ AMBER Alert – изчезнало дете “ съставлява система, обвързвана с приложението на Фейсбук, която дава опция на правоохранителните органи да изпратят известие, съдържащо настояща фотография и информация за търсеното дете, до всички консуматори на обществената мрежа, намиращи се в радиус от 200 км от местоположението на изгубване.

Директор на ГДБОП Ивайло Спиридонов изясни, че в случай че някой има информация за изчезнало дете откакто е видял сигнала в обществената мрежа може да се обади на телефона към ГДБОП-982 8353, на който дава отговор чиновник 24 часа, 7 дни в седмицата. Спиридонов добави, че ГДБОП работи от дълго време с Facebook, като мотивите са най-различни, само че предпочитано касаят сигурността и закононарушения против деца в Интернет.

Емили Вачер, шеф на сигурността във Facebook посочи, че общата задача, е да се защищават децата. „ Работим доста добре с ГДБОП. Facebook се гордее с това партньорство. Facebook не може да е по-горд от взаимното си съдействие и гледа напред към бъдещо такова по линия на отбрана на децата “, уточни Вачер.

България е 15-тата страна в света, която се причислява към системата. Историята на системата е кръстена на 9-годишната Амбър от Далас, Тексас. Преди 22 години Амбър е правила това, което вършат милиони други деца по света-била е на открито и карала колело с брат си. Без предизвестие мъж я сграбчва от колелото й и я вкарва в черен Пикап. Отвличането й е било пред очите на брат й и комшия. Амбър в никакъв случай не се намерила, а килърът и не е разпознат.

„ Това било похищение, което се е случило пред очевидци, на полицията са дадени доста значими насоки и информация, които биха могли да оказват помощ за спасяването й, само че годината е била 1996 година и е нямало метод по какъв начин информацията да се популяризира толкоз бързо с общността. През 1996 година, с изключение на, че не е имало смарт телефони, не е съществувал и Facebook. Невероятното развиване на технологиите и нововъведенията през тези 20 години са въздействали по голям метод на методите за търсене на деца. Преди 20 години полицията е разпространявала информация за изчезнали дежа по вестници и телевизия, само че е било постепенно по метода, по който е било представяно на обществото. Обикновено хората не са готови и не са могли да оказват помощ “, съобщи шефът по сигурност на Facebook.

„ Дойде време, в което полицията се нуждае от такава система за сигнализация и сме уверени, че повече хора в България ще оказват помощ, с цел да може доста бързо да се получи информация за изчезнало дете чрез телефоните и компютрите им. В Съединени американски щати чрез тази системата, повече от 900 деца са били избавени сполучливо и върнати в фамилиите им. Започвайки през днешния ден системата Амбър ще изпраща посредством Facebook сигнали непосредствено на хората, които употребяват Facebook, и които имат опция да оказват помощ в търсенето на деца. Системата ще се появява в нюзфийда на потребителите. Тези сигнали ще се появяват доста рядко, само че в случай че видите това във Facebook, значи, че имате опцията да помогнете на изчезнало дете “, изясни Емили Вачер.

Те е уверена, че българите пазят децата си и потреблението на технологиите ще помогне за усилване на правоприлагащите органи и общността да се резервира живота на децата. „ Най-важното на системата Амбър е да се получава информация доста бързо. Идеята на системата е да съдържа информация за облекло на детето и всички последни данни за изчезналото дете, номер на автомобил, което да се съобщи доста бързо “, сподели още тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР