Българските полярни експедиции са сред най-значимите постижения на нашата научна

...
Българските полярни експедиции са сред най-значимите постижения на нашата научна
Коментари Харесай

Президентът: Българските полярни експедиции са сред най-значимите постижения на научната ни общност

Българските полярни експедиции са измежду най-значимите достижения на нашата научна общественост през последните десетилетия, съобщи президентът Румен Радев, който на гала през днешния ден в Гербовата зала на „ Дондуков " 2 връчи националния байрак на участниците в 31-ата Българска антарктическа експедиция.

В приветствието си към откривателите, президентът акцентира, че разгадаването на тайните на Белия континент има принос освен към битката с климатичните промени, само че в изискванията на остро геополитическо опълчване Антарктида е и образец за дългогодишно ползотворно и безкористно партньорство на учени от разнообразни народи, пример за мирното бъдеще на нашата планета.

„ Фактът, че България е една от единствено 29-те страни, получили и отстояли правото да вземат участие във вземането на решенията за ръководство на Антарктида, носи национална горделивост и е стабилен интернационален капитал ", добави Румен Радев.

Държавният глава означи че с осъществяването на Националната стратегия за полярни проучвания нарастват освен научните упоритости, само че и опциите на нашите полярници. Тази година за първи път български боен научноизследователски транспортен съд ще напусне Черно море и ще реализира корабоплаване до Антарктида. Плаването на кораба „ Св. Св. Кирил и Методий " е знаково за морската ни история. „ Този факт освен още един път ни утвърждава като морска страна, само че е значима крачка към по-голяма автономия на нашите полярници и доста по-категорично ще нарежда България на Белия континент ", уточни Румен Радев и изрази признателност към Министерството на защитата и Българските военноморски сили.

На церемонията участваха посланиците на Испания, Бразилия, Аржентина, Турция и Португалия, на които президентът изрази признателност за дейното съдействие сред учените от техните страни и българските откриватели в границите на полярните експедиции.

„ Когато президентът на Република България, определен демократично от целия народ, ни връчва знамето, когато чуем националния химн, ние знаем, че отиваме на една виновна национална задача. Вярно, на другия завършек на света, само че този завършек на света към този момент от 30 години е български ", съобщи проф. Христо Пимпирев, началник на националните антарктически експедиции и ръководител на Управителния съвет на Българския антарктически институт, който одобри българския трикольор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР