Българските политици трябва да направят всичко възможно, за да може

...
Българските политици трябва да направят всичко възможно, за да може
Коментари Харесай

Александър Николов: Ще понесем тежки последици, ако санкции засегнат АЕЦ „Козлодуй“

Българските политици би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да може АЕЦ „ Козлодуй “ да продължи да работи. Това съобщи пред БГНЕС Александър Николов, дълготраен чиновник и някогашен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “, понастоящем работи в Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките.
Александър Николов
С него разясняваме изказването на президента Румен Радев, че в случай че се стигне до налагането на наказания върху съветския нуклеарен бранш, България може да наложи несъгласие на това решение.

„ Ядрената енергетика е структуроопределящ бранш в България и АЕЦ „ Козлодуй “ е стратегически значимо дружество. Една глоба, която би довела до проблем с надеждната и безаварийна употреба на нуклеарната ни централа ще бъде прекомерно огромна за България като цяло “, безапелационен е специалистът.

В тази връзка Николов би подкрепил едно сходно несъгласие, в случай че бъде наложено, тъй като е значимо АЕЦ „ Козлодуй “ да продължи да работи: „ Не мога да си показва българската енергетика без Козлодуй “.

Той акцентира, че централата е значима освен за енергийната сигурност на страната, само че и за целия район. „ Дефицитът от електрическа енергия на Балканите е забележим за всички и се усеща от всички по джобовете ни “, добави Николов.

Експертът също по този начин обърна внимание на обстоятелството, че и други европейски страни ще бъдат наранени от възможното въвеждане на наказания. „ Една световна глоба върху съветската нуклеарна енергетика ще засегне освен България, само че и Унгария, Словакия, ненапълно Чехия и Финландия “ , сподели той.

Александър Николов прикани българските политици да създадат всичко допустимо АЕЦ Козлодуй “ да продължи да работи до ресурса, с който централата разполага, а той е 2047 година за V блок, 2051 - VI блок. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР