Българските политици изпълняват поръчки от Запада, като се опитват да

...
Българските политици изпълняват поръчки от Запада, като се опитват да
Коментари Харесай

Руският посланик Митрофанова с нова атака: Българските политици изпълняват поръчки от Запада

Българските политици извършват поръчки от Запада, като се пробват да пренапишат историята и да анулират всичко обвързвано с Русия. Това мнение изрази съветския дипломат в страната ни Елеонора Митрофанова в изявление за ТАСС.
По думите ѝ в София се пробват да ревизират събитията от Руско-турската война от 1877-1878 година, вследствие на която България получава самостоятелност, и да трансформират Конституцията, като анулират държавния статут на Деня на Освобождението, който се празнува на 3 март.
„ Опитът за смяна на Конституцията – за пренасяне на националния празник в различен ден – е обвързван с днешната обстановка, опитът да се анулира Русия и всичко, което е обвързвано с нея. България в този момент се пробва да бъде в тренда на актуалния Запад. Вярвам че това, което се случва, е поръчков възторг, опит да се преформатира българското общество, да му се помогне да не помни историята си и в това време да се отклони от разискването на наболелите проблеми, проблемите за създаване на бъдещето “, изрази убеденост съветският дипломат в България.
Митрофанова напомни, че през 90-те години на предишния век както Русия, по този начин и други страни от някогашния социалистически блок се пробваха да преразгледат личната си история. В същото време, акцентира дипломатът, Руско-турската война „ има особено място в историята както на Руската федерация, по този начин и на България, което дава опция за продължение на съдействието, макар политическа обстановка “.
В изявлението Митрофанова приказва и за събитията, предшестващи освобождението на България, които – съгласно думите ѝ – трансформират връзките сред народите на двете страни в „ същински приятелски “.
„ Сега можете да чуете от някои политици, че Русия е влезнала във войната с Турция, единствено тъй като е желала да получи Проливите. Искам незабавно да подчертая, че това не е правилно. Както доста тъкмо сподели един български академик, учен Георги Марков, „ Руско-турската война е провокирана от пепелта на Априлското въстание “. Най-големите мозъци на Русия – Достоевски, Толстой, Чехов – разбуниха публичното схващане тогава, като се оповестиха в отбрана на българите. И Александър II, който помнеше Кримската война и в началото не беше податлив да води война, реши да помогне, като написа в манифеста си, че съветският народ ще избави своите православни братя славяни “, изяснява Митрофанова в изявлението, представена от „ Фокус “.
Дипломатът напомня и събитията от август 1877 година на връх Шипка, когато „ съветски войски и българските опълченци под командването на съветските генерали Фьодор Радецки и Николай Столетов отблъскват гневните офанзиви на турските войски на Сюлейман паша и отвоюват прохода “.
„ Битката при Шипка изигра решаваща роля в Освободителната война за независимостта на България. И всичко това българският народ помни доста добре. Струва ми се, че българите се отличават с изострено възприятие за историческа памет, без значение от превратностите на времето, те показват признателността си към своите освободители. Това не се е трансформирало в страната даже по време на комунистическия режим и през днешния ден Шипка продължава да е синоним на свободата, независимостта и суверенитета на България “, акцентира Митрофанова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР