Българските плодове и зеленчуци са подложени на геноцид през последните

...
Българските плодове и зеленчуци са подложени на геноцид през последните
Коментари Харесай

Тодор Джиков: Българските плодове и зеленчуци са подложени на геноцид през последните 20 години

Българските плодове и зеленчуци са подложени на геноцид през последните 20 години. Има редица неприети от българския парламент закони, които би трябвало да пазят родното произвеждане. Това сподели заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Държавата води деен разговор с производителите по Стратегическия проект, по който се чакат 16 милиарда лв. до 2027 година

Той изясни, че за правенето на Стратегическия проект са нужни към три години и по тази причина съвсем европейски страни са почнали работа по своите стратегически проекти още през 2018-2019 година „ За страдание, ние позакъсняхме и действително работата по цялостната тактика стартира да се работи 2021 година Виждаме, че има дефекти, знаем го чудесно. Именно по тази причина служебният кабинет започва административния развой, който е нужен да се извърви, с цел да се промени този Стратегически проект, само че да се промени професионално. В момента има заповед на министъра, съгласно която би трябвало да се образува комитет по наблюдаване. В него взимат присъединяване Министерство на здравеопазването, научни институти, свързани със земеделието, браншови организации, организации от стопанската система, финансите, свързани със бранш „ Земеделие ", изясни Джиков.

В рамките на към два месеца измененията би трябвало да бъдат разисквани и импортирани в Брюксел, а срокът за утвърждение е към 3 месеца. Това значи, че в границите на половин година българските производители няма да получат средства по Стратегическия проект, изясни заместник-министърът.

„ Субсидиите не показват това, което българската страна би трябвало да заложи като цели. Има две извънредно значими неща - райониране и приоритизиране на избрани култури. Земеделският производител в България би трябвало да разбере, че има избрана сума, планувана за подкрепяне и когато я дадеш на всички, всички ще вземат по-малко. Т.е. ние би трябвало в границите на тези два месеца, в които ще разясняваме насоките за смяна на Стратегическия проект, ясно да отговорим желаеме ли да приоритизираме избрани култури, както постоянно е било, да насочим запаси и старания натам, или да даваме на всички по малко и всички да бъдат недоволни, както сега се получава ", добави той.

Министърът регистрира, че държавните помощи, които служебният кабинет е раздал за предходната година, са в размер на 747 млн. лв.. „ Забележете - три години по-рано - 2021, 2020 и 2019 година, общата стойност е 550 млн. Ние подпомогнахме бранша, с цел да се оправи с икономическите последици от ковид и войната ", изясни той.

Служебният кабинет приготвя нов пакет държавна помощ „ Украйна 2 ", който ще обезпечи производството на земеделските производители в бранш „ Плодове и зеленчуци " и „ Тревопасно отглеждане на животни ", разгласи Тодор Джиков. Целта е застраховане старта на акцията по производството на тези култури и прибирането на реколтата в края на годината. „ Не мога да се наемам с някакъв % от общата сума, на която биха могли да разчитат земеделците. Ще има съвещателен съвет и по плодове и зеленчуци, и по отглеждане на животни, на които ще обсъдим това ", добави заместник-министърът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР