Българските общини се нареждат на челни позиции сред държавите от

...
Българските общини се нареждат на челни позиции сред държавите от
Коментари Харесай

Мария Габриел: 54 % от кандидатствалите български общини в инициативата WIFI4EU ще получат ваучери за безплатен безжичен интернет

Българските общини се подреждат на челни позиции измежду страните от Европейски Съюз по извоювани ваучери в самодейността WIFI4EU за безвъзмезден безжичен интернет на публични места.

Кандидатствалите сполучливо общини са 209, като 113 от тях са утвърдени за финансиране, което образува огромен % на успеваемост - 54 на 100. Това заяви еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел, осведомят от представителството на Европейска комисия в България.

Габриел е приветствала в свое изказване спечелилите общини, които са 2800 за цяла Европа.

Тези общини ще могат да употребяват своите ваучери на стойност 15 000 евро в продължение на 18 месеца, с цел да изградят безжичен интернет на обществени пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от публичен интерес.

"Подобряването на свързаността в Европейски Съюз е основен аспект на тактиката ни за цифровия обединен пазар. Инициативата WIFI4EU е още една съответна стъпка за превръщането на тактиката в действителност за всички. Сега доста повече европейци ще употребяват гратис интернет, ще се радват на по-добри връзки и нови благоприятни условия за връзка, което в последна сметка ще способства за развиването и на стопанската система на Европейски Съюз ", е коментирала Мария Габриел, представена в известието.

Спечелилите общини покриват географски всички страни и райони на Европейския съюз - от най-големите и развитите до най-малките и бедните. Целта е освен да има съгласуваност на обособените хора, само че и културен и исторически продан на информация. Всички регистрирани общини ще станат част от общността на WIFI4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в плана.

Мария Габриел е прецизирала, че следва сключване на съглашение със спечелилите общини, като по-късно те ще могат да конфигурират мрежата за безвъзмезден интернет и да осребрят ваучера си.

Безплатният интернет ще може да се употребява най-малко 3 години. Общият размер на средствата е 120 милиона лв., като се чака над 8 хиляди общини да се възползват от схемата. До 2020 година ще има още три предложения, по които общините ще могат да аплайват, като при започване на януари 2019г. ще бъде отворена нова покана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР