Българските неделни училища в чужбина ще имат право да обучават

...
Българските неделни училища в чужбина ще имат право да обучават
Коментари Харесай

Българските неделни училища в чужбина ще имат право да обучават онлайн

Българските неделни учебни заведения в чужбина ще имат право да образоват онлайн при избрани условия - нещо, което не е планувано по в този момент настоящите разпореждания. В същото време образование по роден език и литература, история и география ще се провежда при минимум 20 деца в предучилищна възраст и/или възпитаници в учебното заведение. Долният предел в този момент е 10 деца.

Промените са планувани в план за ново разпореждане на Министерския съвет, импортирано от министъра на образованието Красимир Вълчев за разискване. Ако то бъде признато, ще влезе в действие на 1 юли 2018 година

Освен напълно присъствено, образованието по трите предмета може да бъде:

- електронно с отчасти присъствени часове, които са не по–малко от 30% по образователен предмет;

- електронно без присъствени часове.

Електронно образование с отчасти присъствени часове ще може да се организира, в случай че учениците нямат опция да посещават всички часове, в това число учениците със специфични просветителни потребности. Същата опция ще имат учениците, които желаят да вземат два класа да една образователна година.

Изцяло електронно ще е образованието, в случай че:

- няма българско неделно учебно заведение в чужбина в радиус на 200 и повече километра от дома на ученика, което желае да се обучава;

- за учениците е невероятно да пътуват до учебното заведение, в това число учениците със специфични просветителни потребности;

- искащият да се образова е по-възрастен, в сравнение с се допуска за възпитаник в съответния клас.

За включване в електронно образование ще е належащо подаване на заявки от претендентите не по-късно от 15 дни преди началото на образователната година. Те ще минават през утвърждението на учащата организация и ръководителя на учебното заведение. До 15 октомври информацията за броя на утвърждението би трябвало да постъпи в МОН. От " Дондуков " 2А би трябвало да имат и опция да наблюдават процеса и резултатите от образованието посредством съответната електронна платформа.

Обхват

Обучението ще се провежда за децата от предучилищна възраст (от 4 г.) и възпитаници от първи до дванадесети клас и ще се организира от експерти с професионална подготовка " преподавател " съгласно българските държавни условия по образователни стратегии и пособия, одобрени от министъра на образованието. Училищата ще обезпечават завършването на клас по трите предмета, само че не и придобиването на степен на обучение.

Освен да образоват, неделните учебни заведения в чужбина ще могат да приготвят кандидат-студенти за банкет в български висши учебни заведения с изпити по литература, история и география, както и да правят " спомагателни учебни действия, които подкрепят образованието и са свързани със запазване на националното съзнание, просвета и обичаи ".

Както и до момента, към тези учебни заведения ще има наставнически препоръки. Те ще реализират мониторинг върху активността на учебното заведение, в това число по отношение на законосъобразното и целесъобразното разходване на средствата.

След края на образованието си учениците ще получават уверение. Ако решат да продължат образованието си в България, няма да поставят приравнителни изпити по български, история и география на България, като се изключи учениците, на които е приет приключен интервал от образование в VІІ клас или за VІІ клас, които ще поставят приравнителен изпит по български и литература за първия период на VІІ клас или за VІІ клас.

Финансиране

Неделните учебни заведения ще бъдат финансирани от държавния бюджет посредством бюджета на МОН.

Сумата ще се дефинира въз основата на: норматив за непрекъснати разходи; нормативи на дете/ученик/ за осъществяване на присъствена форма или електронно образование, умножен по броя на децата/учениците в учебното заведение в съответния вид образование за настоящата образователна година; норматив за кандидат-студент за осъществяване на образование, умножен по броя на кандидат-студентите в българското неделно учебно заведение за съответната образователна година.

Размерите на нормативите и добавката ще дефинира министърът на образованието със заповед за всяка образователна година.

Размерите на нормативите и на добавката могат да се диференцират в зависимост от ценовото ниво в другите страни и/или цената на живота в отделни градове.

Парите ще се употребяват за заплати, осигуровки, прехрана и съоръжение на пространствата.

Организации

Организациите, които могат да основават неделни учебни заведения, са: организации на българи, живеещи отвън Република България, регистрирани съгласно законодателството на съответната страна за осъществяване на образователно-културна дейност; дипломатическите представителства на Република България в чужбина; български православни църковни общини; Славянобългарския манастир " Св. Вмчк. Георги Зограф " – Атон, Гърция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР