Българските неделни образователни институции зад граница – 396 училища, са

...
Българските неделни образователни институции зад граница – 396 училища, са
Коментари Харесай

Министър Цоков: С нови програми подкрепяме над 38 000 български деца в неделни училища в чужбина

Българските неделни просветителни институции зад граница – 396 учебни заведения, са място на обичта и любовта към България. Учители, шефове и специалисти построиха паралелна българска просветителна система, разпростряла се на 6 континента – място, където децата да се учат да обичат България – да бъдат българи, знаейки езика, традициите, историята и географията на страната ни. С тези думи министърът на образованието и науката проф. откри годишната конференция на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина, която се организира през днешния ден в София, оповестиха от просветителното ведомство.

По време на събитието той връчи и оценките „ Пробуда “ на МОН за 2024 година Наградите получиха доктор Ирина Владикова – учебен началник на Българо-австрийското учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий ” във Виена и Петя Цанева – ръководител на Асоциация на българите в Испания „ Балкан “ и ръководител на УС на АБУЧ. Наградите за българските учители зад граница „ Пробуда “ бяха учредени през предходната година и се присъждат за необикновен принос за развиване и поддържане на българщината в неделните ни просветителни институции.

От 1992 година доктор Ирина Владикова преподава български език и литература в Българо-австрийското учебно заведение и е негов шеф. Тя е измежду учредителите на АБУЧ през 2007 година Удостоена е за заслуги към образованието по роден език в чужбина със златен плакет „ Отец Паисий Хилендарский ”, а през 2011 година получава почетното отличие „ Неофит Рилски ” на МОН, с което за първи път се удостояват преподаватели и шефове на български учебни заведения в чужбина. Д-р Владикова взе участие в комисията за създаване на стратегии по български език, съответстващи на равнищата на европейската езикова рамка. През 2024 година е включена в екипа на ИБЕ „ Проф. Любомир Андрейчин “ за разработване на образователните стратегии по български език и литература зад граница.

През 2003 година Петя Цанева основава първото българско неделно учебно заведение в Испания – ПБНУ „ Св. Иван Рилски “ в Мадрид. От 2005 до 2008 година стимулира и оказва помощ за отварянето на шест филиала в разнообразни градове на Испания. През 2010 година основава Първата българска неделна гимназия „ Йордан Йовков “ в Мадрид. До през днешния ден тя продължава да обезпечава безрезервна помощ на всичките над 50 български учебни заведения, основани на територията на Испания.

„ В последната година Министерството на образованието и науката се опита в още по-голяма степен да обезпечи поддръжка за тези учебни заведения, в които се образоват над 38 000 български деца “, сподели министърът. Държавната институция подкрепя организационно, методически и финансово тези средища на знанието, в които работят 2 000 учители в 43 страни на 6 континента. През актуалната образователна година са обезпечени близо 16 млн. лв. за финансиране на образования по български език и литература, по история и география на България и за спомагателни учебни действия, като запазване и опознаване на българските обичаи и родинознание.

 Министър Цоков акцентира, че поддръжката на МОН не се показва единствено финансово, а и посредством осъществяване на нови действия и стратегии. „ Неразказаните истории на българите “ е национална стратегия, която се извършва напълно към нашите неделни учебни заведения зад граница, и е ориентирана освен към родовата памет и история, само че и към смяна на модела на българското обучение – да не се наизустява, а да се усвояват нови на практика познания на база проучвания и изследвания “, изясни министърът и посочи, че сега се обмисля и модул за българските учебни заведения на територията на страната.

Националната стратегия „ България – просветителни направления “ предизвиква популяризирането на българското културно-историческо и родово завещание и приноса на актуалните българи по света. „ Включихме и неделните учебни заведения зад граница в нейния обсег и по този начин български деца от чужбина ще могат да посещават страната ни и да опознават разнообразни културно-исторически обекти “, означи проф. Цоков. По думите му 16 учебни заведения към този момент са утвърдени за финансиране, а програмата е към момента отворена за кандидатстване от неделните учебни заведения, като общият й бюджет е 500 000 лв..

Приоритетна задача на МОН е подпомагането на образованието в българските учебни заведения в чужбина и одобряването им като средища, съхраняващи българския език и просвета. В тази връзка се приготвят и нови образователни стратегии за предучилищна подготовка по български език и такива по български език като втори. „ Тези планове дават друг взор по какъв начин да се структурира и да се осъществя една модерна образователна система, ориентирана към образуване на умения за потребление на българския език “, означи министърът и посочи, че тези планове предстоят да бъдат оповестени за публично разискване.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР