Българските национали по джудо ще спрат подготовка в началото на

...
Българските национали по джудо ще спрат подготовка в началото на
Коментари Харесай

Родното джудо може да прекъсне подготовката на своите състезатели поради липса на средства

Българските национали по джудо ще спрат подготовка при започване на месец август, в случай че федерацията не получи в допълнение финансиране от страната. Това разгласи на конференция президентът на централата доцент Румен Стоилов.

" Ние сме единственият рейтингов спорт в България. И сме една от дребното федерации, които имаме тимове в съвсем всички възрастови групи. В момента сме с четири квоти за Олимпийските игри в Париж 2024, само че в случай че не отидем на 2-3 надпревари, излизаме от зоната на квотите. В момента сме изхарчили 95 % от парите за годината, а е предходна единствено половината. Искахме към 2 милиона лв. бюджет, а получихме 1 милион. Наскоро направих сметка, че единствено за четирима национали подготовката е към 320 хиляди лв., а ние имаме цялостен тим ", съобщи доцент Стоилов.

" От 3 до 6 август трима български състезатели ще вземат участие на шампионата " Мастърс " в Будапеща, където с предложения ще сеи включат Ивелина Илиева (57 кг), Марк Христов (73 кг) и Ивайло Иванов (90 кг). Ако нямаме контракт, по-късно ще съберем националният тим и ще упражняваме на " Дианабад " за здраве ", добави президентът на федерацията.

" Лични средства 35 хиляди лв. съм обезпечил за кадетите и младежите за последния месец, тъй като Министерството на младежта и спорта финансира кадети и младежи единствено за международни и европейски шампионати ", разкри още доцент Стоилов.



Той връчи парична награда на 17-годишния Емил Вълчев, който завоюва сребърен орден на шампионата на Стария континент за кадети в Португалия и бронз на Европейската купа в Загреб.

" Независимо от нежната възраст той демонстрира съществени резултати. Мога единствено да се веселя, че имаме такива момчета. Изключително съм благополучен и му поисквам да е здрав, тъй като нашият спорт е доста тежък ", съобщи президентът на федерацията.

Личен треньор на Вълчев е бронзовият медалист от Атина 2004 Георги Георгиев.

" Това е един доста огромен триумф освен за федерацията, само че и за клуба, и за Емил. Още като взе орден в Загреб бяхме наясно, че може да имаме триумфи на европейското състезание. Той тренира доста. От 2015 година нямахме орден при кадетите. Той трябваше да стане европейски първенец, само че не му доближи опит и загуби в последните секунди на продължението на финала. Сега ни предстоят олимпийски юношески фестивал в Марибор и международно състезание в Загреб ", сподели Георгиев.

" Благодаря на федерацията, на треньорите, на фамилията и на съотборниците ми, с които упражнявам. Продължаваме подготовката. Мисля, че съм в добра форма и ще покажа най-хубавото от себе си. Досега не си имах вяра, само че след тези медали към този момент е друго ", съобщи Емил Вълчев.

На Младежкия олимпийски фестивал в Марибор ще вземат участие шестима състезатели - София Рангелова (48 кг), Емилия Апостолова (63 кг), Надие Джафар (+63 кг), Георги Дамянов (60 кг), Емил Вълчев (81 кг), Димитър Куртаков (+81 кг), а за шампионата на планетата в тази възраст ще се причислят Денис Гълъбов (55 кг), Кристиан Генов (66 кг) и Ванеса Пенгелова (70 кг).

Георги Георгиев разкри, че националите при мъжете и дамите са в добра форма.

" Марк Христов е доста добра форма. Ивайло Иванов до неотдавна лекуваше травма, само че към този момент е добре. Ивелина Илиева пропусна международното състезание поради контузия, само че към този момент се възвръща ", съобщи той.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР