Българските моряци от кораба Руен трябва да се върнат у

...
Българските моряци от кораба Руен трябва да се върнат у
Коментари Харесай

Освободените моряци от ''Руен'' пътуват към Оман с охрана

Българските моряци от кораба " Руен " би трябвало да се върнат у нас след към 15 дни. Преди да се върнат в България те ще пътуват с военноморски транспортен съд от Оман до Индия.
 
" Моряците от кораба " Руен " с 10 души защита пътуват към Оман, където ще продължи следствието от " Интерпол ". След това с военноморски транспортен съд ще отпътуват към Индия, където ще завършат последните проверяващи дейности и българските жители би трябвало след към 15 дни да се завърнат в България сполучливо ", заяви Таня Димитрова - шеф на Ситуационния център към Министерството на външните работи (МВнР) по bTV.
 
В събота вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел заяви, че екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 година транспортен съд " Руен ", в който са и осем българи, е освободен благодарение на индийските военноморски сили.
 
Таня Димитрова увери, че екипажът на кораба е в положително здраве, поддържат връзка с корабособствениците, които имат непрекъснат контакт с моряците. " От тях имаме информация. Към момента целият екипаж е в доста положително здраве, с помощта на военноморските индийски сили, които съумяха да извършат сполучлива интервенция на 16 март 2024 година Въпреки че сомалийските пирати първи откриха огън, в последна сметка интервенцията приключи сполучливо ", добави тя.
 
Тя посочи, че същият индийски транспортен съд, който освободи на 17 декември старши асистент капитана, е освободил и целия екипаж на 16 март. " Това се случи с помощта на напъните на всички, включени в процеса – Министерството на външните работи, благодарение на интернационалните организации, с наши сътрудници, с ръководената от Европейския съюз интервенция " Аталанта ", за която също изричаме признателност, и със съдействието на вицепремиера Мария Габриел, която имаше управителна роля ", означи шефът на Ситуационния център на Министерство на външните работи.
 
За един от българските моряци, които още през декември е освободен от пиратите, с цел да се лекува в болница, Таня Димитрова заяви, че се е прибрал в България на 22 декември предходната година и към този момент е в положително здраве.
Индийските военноморски сили се включиха с 12 кораба в Червено море да охраняват всички търговски кораби и също по този начин военноморската интервенция на Европейски Съюз " Аталанта ", е част от този развой. " Ние като страна членка на Европейски Съюз също имаме нашата роля ", добави още Таня Димитрова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР