Българските момичета завоюваха 4 медала в първа по рода си

...
Българските момичета завоюваха 4 медала в първа по рода си
Коментари Харесай

България с 4 медала от олимпиада по информатика за момичета


Българските девойки завоюваха 4 медала в първа по рода си интернационална олимпиада
(снимка: Мусала Софт)

Четири медала – два сребърни и два бронзови – завоюва България на първата Европейска олимпиада по информатика за девойки (EGOI), оповестиха от Мусала Софт, която обичайно поддържа националните ни тимове от ИТ гении.

Първото по рода си съревнование се организира от 13 до 19 юни онлайн с виртуален хазаин Швейцария. В участваха 157 девойки от 30 европейски и в допълнение 13 страни отвън Европа.

Сребърни медали завоюваха Биляна Инджева от 12 клас, МГ „ Баба Тонка ”, Русе и Емилиана Димитрова – 8 клас, СМГ „ Паисий Хилендарски ”, София. Бронзови оценки заслужиха Ясмин Ердим – 10 клас, МГ „ Гео Милев ”, Плевен и Виктория Христова – 11 клас, МГ „ Акад. Кирил Попов ”, Пловдив.

Ръководители на българския тим са доцент Пламенка Христова, Русенски университет „ Ангел Кънчев ” и Илиян Йорданов от Факултета по математика и информатика на СУ „ Св. Климент Охридски ”.
още по тематиката
„ Радваме се на медалите на българските девойки в първата по рода си олимпиада по информатика и им пожелаваме щастливо лято и шеметна спортна кариера ”, разяснява триумфа Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

„ Както в олимпийските игри надпреварите са разграничени на мъже и дами, по този начин и в света на информатиката имахме потребност от момичешко съревнование по програмиране. EGOl е за девойките, които имат предпочитание да се развиват в света на компютърните науки и софтуерните нововъведения ”, показа доцент Пламенка Христова след оповестяване на финалното класиране.

По нейните думи, най-важното е, че „ олимпиадата е продан на вдъхновяващи образци, опция за струпване на спортен опит и на убеденост ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР