Българските компании виждат в Турция изход от проблемите по веригата

...
Българските компании виждат в Турция изход от проблемите по веригата
Коментари Харесай

Хюриет: Българските фирми се обръщат към Турция

Българските компании виждат в Турция излаз от проблемите по веригата за доставки, зародили след коронавирус пандемията, съобщи „ Хюриет “.

Пандемията прекъсна потока от артикули от страните от Далечния изток към България, която се пробва да преодолее този проблем посредством съдействие с турски компании.

Неотдавна се организира срещата " Bulgaria Sourcing from Türkiye ", координирана от турското министерство на търговията и Асоциацията на експортьорите в Истанбул, с цел да се срещнат български и турски компании.

" В България работят 2200 турски компании, в които са заети 50 000 души ", сподели Бурхан Немутлу, ръководител на Българо-турската комерсиална камара (БТТИК). Той означи, че ще бъдат проведени още такива срещи.

Размерът на двустранната търговия доближи 6,5 милиарда $ през предходната година, като износът на Турция за България възлиза на 4 милиарда $, съобщи Зеки Саръбекир, ръководител на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки (DEIK).

Обемът на търговията сред двете страни се чака да доближи 8 милиарда $ в края на годината, добавя той. През първите девет месеца на 2022 година той е повишен с 22% на годишна база.

" Целта за постигане на търговски размер от 10 милиарда $ може да бъде реализирана за две години ".

Саръбекир означи, че 2 милиона камиона доставят артикули за Европа през България всяка година.

Между двете страни съществува голям търговски капацитет, който обаче не се употребява пълноценно, съобщи Бойко Таков, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (МСП).

Таков прикани турските компании да участват на бизнес конгрес, който ще се организира в Бургас през февруари. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР