Българските картофопроизводителите остават без субсидиране от държавата. Изправени ли са

...
Българските картофопроизводителите остават без субсидиране от държавата. Изправени ли са
Коментари Харесай

Може ли да останем без български картофи?

Българските картофопроизводителите остават без субсидиране от страната. Изправени ли са пред банкрути производителите и може ли да останем без български картофи?

" Картофопроизводителите, както и останалите производители, получават една съществена част от дотациите непосредствено за декар - без значение какъв брой създават. Започнахме да сигнализираме за огромната заплаха да ни изхвърлят от тази намеса за помагане. Има заричане от настоящето управление, че ще се върнем в интервенцията, или че ще се измислят различни разновидности за подкрепяне ", уточни ръководителят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков в студиото на " България заран ".

По думите му, без тази съществена помощ, като обвързана поддръжка, от сектора няма по какъв начин да оцелеят.

" Ще настояваме за дотация. Когато сме на европейския пазар, където останалите страни членки получават дотации, е нелогично ние да нямаме. Това, което сме пресметнали сега като финансова поддръжка на декар, е сред 250 - 350 лева Това е, несъмнено, против задължението да произвеждаме, а не на декар, без значение какво и какъв брой се създава ", изясни той.

Според Джиков в момента се създава безработица в селските и планинските региони. И добави, че с това безучастие през последните 2 години по отношение на воденето на договаряния с Европейски Съюз, зеленчукопроизводството у нас се заличава.

Джиков акцентира, че към 2300 аграрни производители и техните фамилии, както и към 8000 служащи, директно свързани и участващи в този развой, от следващата година ще останат безработни. Събеседникът разяснява и тематиката с фабриките за картофи за нишесте.

" В България и Румъния няма заводи за нишесте. Такива има главно в Западна Европа. Там има свръхпроизводство и са задоволени откъм суровина ", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

" Ще се освободи един запас от 13 млн. лева всяка година, който се отпускаше по основно подкрепяне със задължението да произвеждаме най-малко 2 тона първокачествени картофи от декар. Този запас ще се насочи към други схеми, откъдето ще се източва. Ние сме диалогични, подготвени сме обаче и за протестни дейности. Искаме преди всичко да разберем кой е главният провинен за тези дейности ", означи Джиков.

Той осведоми, че в петък от сектора ще имат среща с министъра на земеделието, само че държат на такава и с премиера.

" Трябва държавната администрация да работи към едно стабилно земеделие. Пазари, работна ръка, надзор и регулации в търговията на едро и на дребно, съответно подкрепяне на земеделските производители - това е фундаментът ", приключи гостът в студиото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР