Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство на обявяващите

...
Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство на обявяващите
Коментари Харесай

„Галъп”: Хората предпочитат анти-ГЕРБ правителство пред нови избори

Българските гласоподаватели по-скоро биха предпочели да има държавно управление на обявяващите се против ГЕРБ сили, в сравнение с да има нови избори. Обществото обаче съвсем не има вяра, че държавно управление ще може да се сформира. Изборите са оставили чувство, че са по-скоро почтени, въпреки да не е ясно кой тъкмо е победител и доволните от резултатите да не са доста. Не са ясни и вероятностите при нови избори. Те евентуално биха донесли още гласове на Слави Трифонов, само че може би биха мобилизирали и в интерес на ГЕРБ. Към тези хипотези сочат изводите от бърз сондаж на " Галъп интерншънъл болкан " измежду 831 души по телефона, извършен сред 12 и 14 април със лично финансиране, които бяха предоставени на Българска телеграфна агенция.

Сондажът дава добър ориентир и обрисува значими хипотези в навечерието на свикването на новия парламент.

От организацията показват още, че 54,7 на 100 от запитаните намират провелите се избори за почтени, а 36,6 на 100 са на противоположното мнение. Практиката демонстрира, че чувстващите се сполучливи в изборите електорати нормално са склонни да дефинират изборите като почтени. В същото време, отминалите избори сякаш в действителност не бяха свързани с по-сериозни кавги на тематика почтеност от елементарното.

По-малък дял гласоподаватели обаче са останали удовлетворени от резултата - 43,8 на 100. Недоволни са 52,8 на 100. Недоволни, закономерно, наподобяват симпатизантите на Българска социалистическа партия, само че недоволни са и последователи на " Изправи се, мутри, вън! ", както и на по-малки обединения.

На въпроса " И въпреки всичко, кой завоюва тези избори? " сондажът дава следните отговори: " Май по-скоро никой същински не е спечелил " - 41,7 на 100 споделят тъкмо по този начин. Общо 5, на 100 споделят, че и ГЕРБ, и тези против тях са спечелили. Директното съпоставяне дали печели ГЕРБ или " антиГЕРБ " е 19,8 на 100 на 26,5 на 100 в интерес на " антиГЕРБ ". Този въпрос несъмнено е и косвен знак за пристрастия и повтаря общия баланс от 4 април.

Що се отнася до алтернативата " държавно управление или нови избори ", българите сега са очебийно скептични във връзка с опцията за сформиране на ново държавно управление. 64,4 на 100 споделят, че такова няма да се сътвори, а 28,1 на 100 считат, че ще се сътвори.

И въпреки всичко, държавно управление, даже и с взаимни отстъпки, е за предпочитане пред нови избори, споделят 56,2 на 100, а 37,4 на 100 биха избрали нови избори. Нови избори най-много желаят гласоподавателите на " ИТН ". Всички други съществени електорати са последователи на сформиране на държавно управление.

Опцията ГЕРБ и Слави Трифонов по-скоро отблъсква - 28,1 на 100 са " за ", само че 68,2 на 100 са " срещу ". Привържениците на ГЕРБ, да вземем за пример, са " за ", само че тези на Има Такъв Народ - " срещу ".

Слави Трифонов да направи държавно управление с всички против ГЕРБ? Отбелязва се превес на подкрепящите сходна опция: 54,5 на 100 са " за " против 40,4 на 100 " срещу ".

Сондажът на " Галъп интерншънъл болкан " включва и общоприет знак за избор на 4 април, както и знак за евентуален нов избор. Данните са тестови и не трябва по никакъв метод да се свръхинтерпретират, още по-малко - като директна прогноза, показват от организацията. Най-малкото тъй като не регистрират вота в чужбина, който се оказа важен на 4 април. Но те разрешават най-общия извод, че при скорошни нови избори, значително разбъркване не се обрисува.

Вълната за Слави Трифонов ще продължи да пораства , само че и поддръжката за ГЕРБ ненапълно ще се активизира. Като цяло наклонността е Има Такъв Народ да съкратява дистанцията с ГЕРБ, която с избор в чужбина може да бъде и отстранена. Потвърждава се и общоприетата догадка, че готовност евентуално ще претърпят и други обединения, които на 4 април демонстрираха мощ, а част от обединенията с разочароващи резултати ще продължат по инерция надолу.

Ако изборите са на следващия ден , ГЕРБ евентуално биха имали 27,2 на 100 от вота, а Има Такъв Народ - 23,2 на 100, Българска социалистическа партия - 13,8 на 100, Движение за права и свободи 10,4 на 100, Демократична България - 12 на 100, а " Изправи се, мутри, вън " ще са покрай бариерата с 4,3 на 100. По-малките, останали на 4 април под бариерата, към този момент биха останали там, само че в случай че трендовете се запазят, никакви изненади там няма да са изключени и бихме могли да осъмнем не с 6, а даже със 7 или 8-партиен парламент.

Не бива да пропущаме обаче, че към днешния миг делът на колебаещите се за кого да гласоподават е важен, сочи сондажът.

Колко хора биха дали своят вот на тези избори - повече или по-малко - какво е чувството на болшинството? И тук изясненост няма: 48,4 на 100 намират, че повече хора биха взели участие в едни " поправителни " избори, само че 43,2 на 100 считат, че хората ще бъдат по-малко.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР