Българските хакери са не просто на световно, но и на

...
Българските хакери са не просто на световно, но и на
Коментари Харесай

Борисов горд: Хакерите ни са на над световното ниво

Българските хакери са не просто на международно, само че и на "над международно " равнище. Освен това са и бунтари. До тези заключения стигна министър председателят Бойко Борисов, откакто службите му докладвали за задържания по съмнение, че е забъркан в офанзивата против осведомителните системи на Национална агенция за приходите 20-годишен експерт. Министър-председателят е получил детайлности в сряда сутринта преди съвещанието на Министерския съвет.
В началото му Борисов държа тирада, в която се възхити от качествата на българските хакери и разгласи, че страната би трябвало да ги притегли на работа.
"Срещу нас имаме неповторими деца, щото той е юноша. И подготовката им в тая сфера е на международно и над международно равнище, както споделяха едно време ", съобщи министър председателят.
Борисов съумя да открие редица позитивни страни около източването на 3% от базата данни на Национална агенция за приходите – за високото равнище на образованието ни, както и за качествата на експертите.
"Имаме същински вълшебници. И, в случай че може, щото са доста млади и доста кадърни просто, през вчерашния ден като задържахме един от хората, просто такива тежки киберзащити, толкоз мощни знания, познания и умения, че това, в случай че работи за страната, в това време работи и за частна компания, само че просто... неповторими мозъци имаме. И доста е значимо да намерим метод за такива, Горанов, да имаме опция да плащаме повече, с цел да могат да ги употребяват и службите ", съобщи министър председателят.
Информацията за пробива бе публикувана в понеделник, а отговорност за офанзивата пое представящ се за съветски хакер, който в неизвестен имейл съобщи, че разполага с още данни.
Междувременно ГДБОП разгласи, че е арестувала българския експерт, само че все още няма детайлности какво тъкмо е направил той, нито какви обвинявания ще му бъдат повдигнати.
Хакерите-вълшебници имат против себе си зле платени, само че добре готови чиновници на ГДБОП, стана ясно от монолога на Борисов. Те към момента работят за страната макар ниските си заплати и го вършат единствено за достойнството на пагона.
"Заплатите са ниски, само че са остарели чиновници и просто поради достойнството на пагона го вършат ", съобщи Борисов.
Арестуваният хакер дотолкоз го е впечатлил, че го назова "просто неповторим ". Затова и страната би трябвало да намерения по какъв начин да притегли такива хора – неповторими са и вършат нещо е съвременно.
"Нали, един тип и бунтарство, да докажеш, нали, че можеш да преодолееш системи. Неслучайно и в Германия хакнаха, и в Щатите, и в какъв брой още страни, щото това е един тип, показваш, нали, че уменията ти са надраснали киберзащитите ", съобщи Борисов.
В края на монолога си съобщи, че съжалява за политическите субекти, които се пробват да се възползват от обстановката. Той уточни, че Национална агенция за приходите е с отворена към жителите система, с цел да могат да си подават декларациите онлайн. А една система постоянно е в риск.
"Затова и в армията отбранителните системи постоянно биват преодолявани в края на краищата, тъй като се измислят средства ", заключи Борисов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР