Българските граждани вече могат да влизат в Гърция не само

...
Българските граждани вече могат да влизат в Гърция не само
Коментари Харесай

Българите вече могат да влизат в Гърция и с отрицателен антигенен тест

Българските жители към този момент могат да влизат в Гърция освен с PCR-тест, а с документ за отрицателен резултат от бърз антигенен тест за Covid-19 на книжен притежател.

Посолството ни в Атина оповестява, че документът за бързия тест би трябвало да е публикуван от оторизирана лаборатория в България. Антигенният тест следва да е изработен в границите на 48 часа преди пътуването.

Новата мярка се отнася за всички влизащи в Гърция, без значение от типа превоз, с който идват от по този начин наречените „ зелени страни “ – по скалата на Европейски Съюз в тази група влиза и България.

Допреди дни наложително условие за хората без документ за имунизация и документ за преболедуване на ковид, беше да показват негативен резултат от PCR-тест.

Сега облекчения са въведени и за децата. Изискванията за показване на удостоверения за PCR или бърз тест, или уверение за преболедуване, към този момент ще важат за навършилите 12 години, а не както до момента – за навършилите 6 години.

Преди няколко дни Гърция удължи годните сега ограничавания за влизане в страната до 26 юни.

През уикенда на граничен пункт „ Кулата-Промахон “ в посока Гърция се натрупаха нови километрични опашки. В събота някои пътуващи от България чакаха по пет часа, с цел да влязат в страната, а забавянето се дължеше на имунизационните документи, които са били проверявани „ на око “ от РЗИ-Благоевград поради липса на подобаващи устройства.

В понеделник заран опашката е към километър, само че забавянето се дължи на промяната на чиновниците по гръцката граница, съобщи Нова ТВ. Облекчението с бързия антигенен тест, който е по-евтин от PCR-пробата, в допълнение е привлякло туристи.

При нужда от подпомагане българските жители могат да се свържат с посолството ни в Атина на дежурен пряк телефон: +30 210 67 48 107 или дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107, както и с Генералното консулство в Солун на телефон: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 и дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР