Българските граждани във всички държави в Европа вече могат да

...
Българските граждани във всички държави в Европа вече могат да
Коментари Харесай

Българите в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия

Българските жители във всички страни в Европа към този момент могат да упражнят правото си на глас, откакто поради часовата разлика най-късно в 9:00 часа българско време, стартира изборният ден във Англия, Ирландия и Исландия, оповестява Министерство на външните работи.

В Обединеното кралство, където е една от най-големите български общности, са разкрити максимален брой секции зад граница – 132, в това число на островите Ман и Джърси. В Ирландия сънародниците ни могат да гласоподават в 4 секции, а в Исландия – в една секция в столицата Рейкявик.

Гласуват и българските жители в Турция, където 126-те секции отвориха в 6 часа българско време.

В по-голямата част от европейските страни гласуването стартира в 8 часа българско време. Сред тях с максимален брой изборни секции са страните с най-големи български общности – Германия с 82 секции, Испания с 69 секции, Италия с 28 секции. В 7 часа започнаха да гласоподават и сънародниците ни в Гърция, където са разкрити 26 секции.

Точно в 9 часа тази заран българско време завърши гласуването в най-рано отворилата изборна секция – в Крайстчърч, Нова Зеландия. Секцията в Окланд не стартира работа, защото поради влошилата се обстановка с COVID-19 в града през вчерашния ден локалните управляващи отдръпнаха даденото единодушие за откриване на секцията.

Зад граница за изборите за президент и вицепрезидент и Народно заседание са разкрити общо 750 секции в 68 страни.

Адресите на изборните секции са оповестени на уеб страницата на Министерство на външните работи, а описите за гласоподаване отвън страната
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР