Българските граждани в чужбина вече могат да подават онлайн заявления

...
Българските граждани в чужбина вече могат да подават онлайн заявления
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Привърженик съм на електронното дистанционно гласуване

„ Българските жители в чужбина към този момент могат да подават онлайн заявки за персонални документи. Ако са подали заявката за документи персонално обаче, по-късно могат да ги получат по пощата. Нашата цел беше да сведем ходенето до веднъж. Без веднъж няма по какъв начин да стане, тъй като остарелият документ би трябвало да бъде върнат “. Това разгласи министърът на външните работи в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.
По думите й българите в чужбина ще гласоподават като в България – в изискванията на зараза. „ Получили сме позволение за оптимален брой секции във Англия, те са 35 тъй като страната към този момент не е в Европейски Съюз. В Германия ще има повече секции за българите, в сравнение с при последните избори – 40 секции в 35 града сме поискали. Правим всичко допустимо, доста е значимо българските общности в чужбина да бъдат дейни и да има съгласни да бъдат членове на секционните изборни комисии “, изясни външният министър. По думите й има и опция, в случай че се наложи, да бъдат командировани и хора от България.
 Захариева: Не е допустимо в чужбина да има толкоз изборни секции, колкото са в България Захариева: Не е допустимо в чужбина да има толкоз изборни секции, колкото са в България
Няма по какъв начин да бъдат толкоз доста секциите в чужбина, както в България. Всеки път усилваме броя на секциите. Това сподели в ефира на bTV...
" Аз съм последовател на електронното отдалечено гласоподаване, само че би трябвало да го създадем по този начин, че да сме сигурни в достоверността на вота ", съобщи Екатерина Захариева. „ Свободното придвижване за жалост сега не съществува. Шенген ни е приоритет, само че сега всички сме фокусирани върху COVID-19 и не толкоз върху промяната, която би трябвало да се случи “, сподели Захариева.
За връзките със Северна Македония външният министър означи, че би желала те да се върнат в рамките на нормалността. „ Правим всичко допустимо за това. Ще дарим ваксини на Северна Македония в най-скоро време, чакат се доставки от трите утвърдени от Европейския съюз производители. Не сме се отметнали. България ще даде ваксини, когато има задоволително количество и за българските жители “, акцентира Екатерина Захариева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР