Българските граждани ще могат да пребивават свободно в страната при

...
Българските граждани ще могат да пребивават свободно в страната при
Коментари Харесай

Отпадат ограниченията за работа на българи в Швейцария

Българските жители ще могат да обитават свободно в страната при изискване, че имат работно място

От през днешния ден отпадат рестриктивните мерки за работа на жители на България в Швейцария. Сънародниците ни ще могат да обитават свободно в страната при изискване, че имат работно място. Това стана допустимо, откакто държавното управление на Швейцария одобри на 15 май решение за анулация на квотите за престояване на жители от България и Румъния. С него се трансформира регламентът за осъществяването на Споразумението за свободно придвижване на хора сред Швейцария и Европейски Съюз, оповестиха от МТСП. Протоколът към документа предвиждаше временен интервал от най-много 10 години за жителите от България и Румъния, който изтича на 31 май 2019 година По последни данни на миграционните служби към края на март тази година в страната обитават към 11 400 български жители.

От 1 юни българските жители няма да се нуждаят от позволение, с цел да стартират работа в Швейцария (Arbeitsbewilligung/work permit). При претовареност с дълготрайност до 3 месеца сънародниците ни не би трябвало да аплайват за приемане на позволение за престояване. Необходимо е обаче да бъдат регистрирани от своя шеф по електронен път.

Министерският съвет предлага промени в Закона за българските персонални документи

При започване на работа за повече от 3 месеца в една календарна година работникът/служителят следва да получи позволение за престояване против показване на своя трудов контракт. Документът е годен за цялата територия на Швейцария и дава право на промяна на специалността или работното място. За да го получат, българските жители следва да създадат адресна регистрация в общината по местоживеене и да заявят приемане на позволение за престояване. За задачата следва да показват персонални документи (лична карта или паспорт) и писмен трудов контракт с шеф. Това би трябвало да се случи до 14 дни след идването в Швейцария и преди заемането на работното място.

Разрешенията са два типа: за краткосрочно престояване (категория „ L “ при контракти за работа сред 3 месеца и една година (364 дни) и за дълготрайно престояване (категория „ В “ при показване на контракт за работа за период по-дълъг от година или при неопределен договор), което е годно до 5 години.

Командированите служащи могат да обитават в Швейцария до 90 дни за една календарна година без позволение за престояване. Въпреки това имат задължението за регистрация. При командироване за повече от 90 дни важат други правила, които са избрани отвън рамките на Споразумението с Европейски Съюз за свободно придвижване.

Българските жители, които желаят да работят в Швейцария като независимо заети, е належащо до 14 дни след идването си в страната да създадат адресна регистрация в общината по местоживеене и да заявят приемане на позволение за престояване за осъществяване на независима активност в способените служби по въпросите на заетостта и трудовата миграция в съответния кантон. За задачата следва да носят персонални документи (лична карта или паспорт) и да могат да потвърдят пред тези служби, че дейно ще упражняват независима претовареност в Швейцария (например доказателства за съществуване на начален капитал, регистрация в комерсиалния указател и др.). Самостоятелна претовареност се реализира единствено след приемане на позволение, което е с 5-годишна годност. / Нова тв
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР