Българските граждани, самоопределящи се като роми и като турци, са

...
Българските граждани, самоопределящи се като роми и като турци, са
Коментари Харесай

Жителите на столична ромската махала се определят като българи


Българските жители, самоопределящи се като роми и като турци, са намалели едва спрямо преброяването преди 10 години. Това демонстрират данни от преброяването, показани от Националния статистически институт. Най-много младежи у нас има точно измежду ромите, а най-вече от тях живеят в Пловдив. Следват Сливен, Стара Загора и София.

В столицата има три ромски махали, само че доста от жителите им се дефинират не като роми, а като българи. В множеството от къщите живеят сред 10 и 20 души. А доста от тях даже не знаят какво е броене.

" Не сме се броили, не ме вълнува колко е популацията, нямам визия какъв брой е, не са пристигнали. Живеем в България, значи сме българи ", твърди Иван.

Други пък гордо декларират, че са роми.

" Аз съм необразован, по какъв начин да се преброим, в случай че дадат пари, ще се преброим. От ромското население съм ", сподели различен гражданин на столична махала пред Bulgaria ON AIR.

" Преброихме се, пристигнаха хора у нас. В къщата сме 5 ", показа Стефан.

И до момента в който разсъждават дали ромското население се усилва, или не, посред махалата в котел ври свинско.

" Прасето заклахме, черен дроб глава. Имам свине, всичко можеш да направиш ", счита локален.

Независимо дали се дефинират като роми, или българи, жителите на махалите се надяват все в миналото най-малко да им се оправят улиците и да има по-малко смъртност по пътищата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР