Българските граждани печелят с 193 евро на година повече само

...
Българските граждани печелят с 193 евро на година повече само
Коментари Харесай

Всеки българин печели средно €193 повече заради единния пазар на ЕС, всеки германец - €1046

Българските жители печелят с 193 евро на година повече единствено поради присъединяване си в единния европейски пазар или 2.8% повече, в сравнение с, в случай че той не съществуваше. Въпросните 2.8% са изчислени в сходство с смяната в приходите, която при същите цени, би разрешила на потребителите да реализират същото равнище на живот.

Но това е сума в пъти по-малко при съпоставяне с стопанските системи, които се облагодетелстват най-вече, каквито са страни като Германия, Холандия и Австрия. Един немец е с 1046 евро по-богат всяка година поради опцията да се търгува свободно в 28 национални пазара с единни правила. Средният европеец печели 840 евро.

Това демонстрира изследване на фондация " Бертелсман " за резултата от свободното придвижване на артикули, капитал, услуги и работна ръка в 28-те страни членки на Европейски Съюз. Според него въпреки всички участници да печелят, изгодите са най-големи за централните промишлени райони на Европейски Съюз и огромните градове.

Богатите, развити стопански системи, които са покрай Германия - икономическият център на Европейски Съюз, са надалеч по-богати вследствие на участието си в единния европейски пазар, сочи отчетът, а по-бедните южни и източни страни в Европа имат сензитивно по-малка изгода. Разликата е толкоз огромна, че в някои страни междинният европеец е с 3600 евро годишно по-богат с помощта на достъпа до единния пазар, а междинният гражданин на някои периферни райони – със 150 евро.

Германия, най-голямата европейска стопанска система, е имала най-съществена изгода в безусловно изражение, като годишно е печелила в допълнение 86 милиарда евро. Всеки немец приблизително е бил с 1046 евро по-богат поради участието на страната в единния европейски пазар. Делът на облагата на глава от популацията варира от 2.07% в Исландия до 4.35% в Белгия по отношение на сюжета без този пазар.

Авторите означават, че някои източноевропейски страни записват високи сравнителни изгоди, само че валутното им изражение е ниско. За образец е дадена Чехия, която печели 3.99% повече годишно от присъединяване си в единния пазар. Това е измежду оптималните индикатори, само че в евро жителите ѝ печелят единствено по 399 евро повече годишно. Гърция и България се загатват в подтекста на това, че изгодата за тях е ниска и в процентно, и в еврово изражение, потвърждавайки теорията за разликата сред ядрото и периферията на Европейски Съюз.

Хората не печелят еднообразно от единния пазар, само че той е от изгода за всички, сподели президентът на немската фондация Арт де Хьос.

За страни като Холандия и Австрия единният пазар е скъп, защото имат конкурентни браншове, само че разчитат на експорт, тъй като локалните им пазари са дребни, сподели Доминик Понату, един от създателите на изследването, представен от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция. Селските региони също са имали по-малка изгода от участието, сочи отчетът, до момента в който високоразвитите райони като Южна Англия са най-печеливши. Парадоксално това значи, че английски райони като Кент да вземем за пример, който гласоподава за излизането на Англия от Европейски Съюз, е спечелил най-вече от единния европейски пазар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР