Българските граждани, пътуващи за Черна гора, ще трябва да представят

...
Българските граждани, пътуващи за Черна гора, ще трябва да представят
Коментари Харесай

PCR тест за българите, пътуващи за Черна гора

 Българските жители, пътуващи за Черна гора, ще би трябвало да показват негативен резултат от PCR тест, осъществен не по-рано от 48 часа преди отпътуването, позитивен резултат от антигенен IgG тест, не по-стар от 30 дни, или да показват уверение за осъществена имунизация – сложена втора доза най-малко 7 дни преди датата на влизане в Черна гора, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Мярката влиза в действие от 13 март 2021 година и към този момент ще важи до 17 март 2021 година Новите условия няма да се ползват за деца до петгодишна възраст.

Сънародниците ни, които имат непрекъснато или краткотрайно престояване в Черна гора, само че не показват изискваните документи, ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни, като не се планува опция за предварителното й преустановяване.

Българските жители, които нямат непрекъснато или краткотрайно престояване в Черна гора и не показват изискваните документи, няма се позволяват в страната.

От българското посолство в Подгорица обръщат внимание, че новите условия не се отнасят до българските жители, идващи от Албания, Косово, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина, за които няма ограничавания за влизане в страната. Ограниченията не се ползват и по отношение на директно преминаващи пасажери и водачите на пътнически и товарни транспортни средства.

Пътниците следва да имат поради, че два от граничните пунктове в Черна гора работят в стеснен режим – Граничен контролно-пропусквателен пункт Vuca по пътя Rozaje – Tutin и Metaljka по пътя Pljevlja – Cajnice, където е позволено прекосяване единствено в часовия период от 07:00-19:00 ч. локално време.

Припомняме, че от 10 март 2021 година до 17 март 2021 година Черна гора вкара и нови вътрешни ограничаващи ограничения. Сред тях е възбрана за влизане и овакантяване на територията на столицата Подгорица, остарялата столица Цетине и общините Будва, Тиват, Никшич, Плужине, Херцег Нови, Улцин, Бар, Котор, Плевля. Изключения са планувани за работещите (с уверение от работодател), ангажираните в даване на здравни услуги, при полагане на грижи за лица с увеждания, пътешестване на студенти, поддържане на персонални връзки сред деца и родители, аграрни производители и други

При нужда от подпомагане българските жители могат да се свържат с посолството ни в Подгорица на следните телефони: +382 20 655 009;+382 20 674 156; дежурен телефон в извънработно време:+382 69 143 298; +382 69133616
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР