Българските граждани не се налага да пътуват в чужбинаПървата у

...
Българските граждани не се налага да пътуват в чужбинаПървата у
Коментари Харесай

Проф. д-р Иглика Михайлова: В рамките на две седмици осигуряваме съвременно лъчелечение

Българските жители не се постанова да пътуват в чужбина
Първата у нас онлайн онкокомисия улеснява достъпа до второ мнение

Проф. доктор Иглика Михайлова, дм е водещ експерт по лъчелечение и онкология с повече от 27 години клинична процедура. Началник e на най-голямата клиника по лъчелечение в страната – тази в УСБАЛО „ Проф. Иван Черноземски “, и e част от мултидисциплинарния екип на първата онлайн онкокомисия за рак на гърдата в България към мобилното приложение BreastHelp. 

В клиниката се ползва цялата палитра от типовете лъчелечение - перкутанно (външно облъчване) и брахитерапия (вътрешно облъчване), метаболитна брахитерапия и схеми на по едно и също време лъчелечение и химиотерапия,  лъчелечение и таргетна терапия. Клиниката разполага с три линейни ускорителя, уредба за брахитерапия и един уред за рентгентерапия. На територията й има компютър томограф и ядрено-магнитен резонас, които се употребяват за обмисляне на лъчелечението. Клиниката е с дълъг опит и обичаи в региона на лъчелечението. В нея е конфигуриран първият линеен ускорител на Балканите през 1966 г. 

„ В Клиниката се работи по европейски и интернационалните протоколи и дръзвам да настоявам, че лъчелечението в нашата болница е на модерно високо равнище – споделя проф. Михайлова. - Преди осъществяване на лъчелечение всички заболели се разискват на високо-специализирани онкологични комитети в УСБАЛО „ Проф. Иван Черноземски “. Специалисти от клиниката вземат участие в такива комитети и на други лечебни заведения в София и страната. “ 

Клиниката е оборудвана с единствената в страната уредба за хеликална томотерапия. Апаратът съставлява хибрид от линеен ускорител и компютърен томограф. По време на облъчването той се върти към пациента. По този метод могат да се облъчат огромни размери по продължение на тялото. На този уред туморът се облъчва с доста огромна точност и акуратност, като се пазят здравите органи и структури. 

На апарата за хеликална томотерапия се облъчват пациенти с мозъчни метастази, тумори в региона на главата и шията, тумори на медиастинума, лимфоми, тумори на млечната жлеза, простата и други. Апаратът е подобаващ и за осъществяване на целотелесно и целокостно-мозъчно облъчване за потребностите на болните с хематологични болести, на които им следва трансплантация на костен мозък.

„ Всички български жители имат достъп до новаторските технологии в лъчелечението - твърди проф. Михайлова. - В рамките на две седмици можем да осигурим модерно и навременно лъчелечение. Смело мога да настоявам, че не се постанова българските жители да пътуват в чужбина, с дребни изключения, когато се постанова лъчелечение с протони. Това са нормално деца и някои заболели, при които се постанова наново облъчване във към този момент облъчена зона. “

Преди започване на лекуването на пациент с онкологично заболяване той би трябвало да бъде разискван на онкологична комисия, състояща се от няколко експерти. Първата онлайн комисия в нашата страна, която е профилирана за рак на гърдата, е създадена в мобилното приложение BreastHelp от доктор Ваня Митова, хирург и шеф на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в УСБАЛО. 

„ Целта на онкокомисията е да се улесни достъпът на пациентите до лекари от разнообразни специалности – изяснява проф. Михайлова. -  Пациентка, която желае още едно мнение, лекува се в неспециализирано онкологично заведение или живее в малко обитаемо място, може да направи консултация. Комисията се състои от мултидисциплинарен екип от потвърдени експерти в региона на рака на гърдата и включва онколог, лъчетерапевт, експерт по ядрена медицина и хирург. След даване на цялостната информация и документи за болестта на пациента, в границите на 72 часа ние, лекарите от онкокомисията, преглеждаме в детайли предоставените данни, обсъждаме стадия на болестта, лечебната тактика в разнообразни стадии на заболяването и предлагаме държание и лекуване по отношение на всеки съответен случай. Окончателното решение на онкологичната комисия дава опция на пациента умерено да стартира или продължи лекуването си. В приложението е основана и онлайн психична група за поддръжка, профилирана за рак на гърдата. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР