Българските граждани могат да разчитат на БСП за разум и

...
Българските граждани могат да разчитат на БСП за разум и
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Важен е диалогът, независимо до какъв резултат ще доведе

Българските жители могат да разчитат на Българска социалистическа партия за разсъдък и грижа за тях

България е изправена пред съществени провокации, както вследствие на ковидкризата, по този начин и на икономическите, и обществени последствия от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета, нашата позиция е същата още от предходния парламент, че България се нуждае от актуализация на бюджета и е добре, че служебният кабинет е подготвил вид, който ние ще преглеждаме, ще даваме мнения. Не по-малко значимо е да се разиска и внесе Планът за възобновяване и резистентност, само че за нас е извънредно обезпокоително социално-икономическото положение, поради и възходящите цени на съществени храни и артикули, на ток, вода и парно, растящата беднотия и увеличаващите се неравенства. Както и положението на стопанската система, която поради коронавирус рецесията предходната година означи спад от 4.2% и има потребност от целенасочена държавна политика, с цел да се преодолее този спад и да стартира напредък.
Разбира се, имаме и други цели, само че тези са задоволително значими, с цел да мислим държавнически и да се опитаме този път да съставим постоянен кабинет с ясни цели, с явен времеви небосвод и отговорности за дилемите, които би трябвало да свърши.
Различното от предишния път е, че сътрудниците от първата спечелила в този момент политическа мощ " ИТН " демонстрираха предпочитание за диалози. По-рано те ни определяха като статукво, с което ние изрично не се съгласихме през тези месеци и сме го потвърдили в годините с работата си против модела " ГЕРБ ". Различното в този момент е, че те премислят позицията си и желаят разговор, и ни канят. За нас в този фрагментиран парламент е извънредно значим разговорът, без значение до какъв резултат ще докара, само че да стартираме да приказваме. Затова подхванатата от тях първа стъпка ние одобряваме като добър знак. В събота ще бъдем на диалози. Надявам се да са единствено първични, да не са първа и последна среща, защото имаме доста неща да прецизираме. Като една сериозна и същинска партия всичко, което чуем в събота като оферти и обменим като отзиви, ще отнесем към Националния съвет на Българската социалистическа партия, както и към нашите съдружни сътрудници в неделя. Ще получим мандат за продължение на тези диалози с доста ясни параметри и българските жители могат да разчитат от страна на Българска социалистическа партия за разсъдък, за надпартийно мислене, за грижа за тях, за сформиране на постоянен кабинет.
Препотвърждавам, че в случай че не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение. Ако президентът реши, че би трябвало да връчи третия мандат на Българска социалистическа партия, да опитаме този път да съставим кабинет. След предишните избори не го направихме, такава беше обстановката, само че в този момент считаме, че не можем да не опитаме да дадем решение на въпроса. Нямаме историческо време за губене поради дилемите, които стоят пред България.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР