Българските граждани, които пътуват до Швеция, вече няма да представят

...
Българските граждани, които пътуват до Швеция, вече няма да представят
Коментари Харесай

Швеция премахва всички COVID ограничения. В Белгия до седмиц...

Българските жители, които пътуват до Швеция, към този момент няма да показват свързaни с COVID-19 удостоверителни документи, с цел да могат да влязат в страната, заяви Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Стокхолм, считано от 9 февруари 2022 година отпадат всички ограничавания, включително условието за показване на зелени документи, при влизане в Швеция на пасажери от страните членки на Европейски Съюз и Шенгенското пространство.

В период до 31 март 2022 година остава в действие възбраната за влизане в Европейски Съюз през територията на Швеция на пасажери от трети страни (държави отвън Европейски Съюз и Шенген). Изключенията от действието на тази възбрана са изброени тук: https://mfa.bg/bg/situationcenter/32781.

Също по този начин, от 9 февруари 2022 година отпадат ограничаващите противоепидемични ограничения, прилагащи се до момента на територията на Швеция, в това число условието за показване на зелен документ за посещаване на обществени места.

При потребност от подпомагане българските жители в Кралство Швеция могат да се обръщат към българското дипломатическо посланичество в Стокхолм на следните телефонни номера: +46 8 20 25 27, +46 8 723 09 38, +46 8 20 67 13, както и на дежурен телефон в извънработно време: +46 707 797 155. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на посолството:,

В Белгия пък се чака отпадането на зеления документ до края на март , заяви представителят на ръководещата коалиция Беноа Пиедбьоф, представен от glasnews.bg.

Той разясни, че потребността от документа се изчерпва, тъй като към този момент 90% от пълнолетните в страната са имунизирани и надали ще има покачване на този брой поради условието за документ за достъп до публични места. По неговите думи приложението на документите не е лимитирало разпространяването на заболяването.

Според него не е належащо да се продължава с желанията за въвеждане на наложителна имунизация. Той означи, че страната ще остане в подготвеност за бързо връщане на условията за маски и други ограничения за сигурност, в случай че наесен епидемиологичните индикатори се влошат.

По най-нови данни броят на новозаразените в страната понижава с 40% спрямо предходната седмица, а броят на умрелите в същото време нараства с 25% (до 37 на ден). Броят на признатите в болница спада с 6%, а на настанените в незабавно поделение пораства с 9% за последната седмица.

Предстоящото решение за документите е обвързвано с използването им в Белгия и не визира приложението на документите при пътешестване в Европейски Съюз. Миналата седмица Европейската комисия предложи за пътешестване документите да се употребяват до юни следващата година.

Свързани вести Швеция вкарва имунизационен документ за посещаване на събития Чипират ли имунизираните в Швеция? Отговорът е забавен Съдът анулира Коронавирус ограниченията в Белгия
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР