Българските граждани избират днес общински съветници, кметове на общини, кметове

...
Българските граждани избират днес общински съветници, кметове на общини, кметове
Коментари Харесай

Избираме местна власт

Българските жители избират през днешния ден общински съветници, кметове на общини, кметове на региони - в София, Пловдив и Варна, и кметове на кметства.

Изборният ден стартира в 7:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч., като може да бъде продължен до 21:00 ч., в случай че пред секцията има негласували гласоподаватели. На локалните избори не се образуват секции и не се гласоподава в чужбина.

Броят на изборните секции е общо 12 299, от които 442 преносими изборни секции.

За локалния избор са разпечатани към 20 млн. хартиени бюлетини. На изборите няма да се гласоподава с машини, откакто в петък Централната изборна комисия (ЦИК) взе решение във всички изборни секции да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина.

Най-дългите бюлетини са тези за Столичната община - 60 сантиметра. Втора по дължина е бюлетината за общински съветници в Община Варна. Най-широки са бюлетините за общински съветници, а за кмет на община ще бъдат малко по-тесни. Най-тясна е бюлетината за кмет на кметство, като дължината е друга според от записаните листи. Най-дългото название на локална коалиция е в Димитровград - 318 знака.

Днес ще има избор на 35-ма кметове на региони - 24-ма в София, шестима в Пловдив и петима във Варна; 265 кметове на общини; 3041 кметове на кметства и 5053 общински съветници.

Общо 30 203 са претендентите за общински съветници, като през 2019 година те са били 29 433. За кметове на общини са регистрирани 1355 претенденти. За кметове на кметства са регистрирани 6915 претенденти. За кметове на региони са регистрирани 445 претенденти, като от тях мъже са 339 и 106 са дами, по данни на ЦИК към 16:00 часа на 27 октомври.

Най-много са мандатите за общински съветници в Столичната община - 61. Най-малкият брой мандати е 11, в 47 общини.

За присъединяване в локалния избор в ЦИК са регистрирани 58 партии и девет обединения. На локално равнище има регистрирани локални обединения и инициативни комитети. Номерата на локалните обединения и самостоятелни претенденти в бюлетината следват номерата на партиите и обединенията, според поредността на регистриране на заявките в регистъра на общинските изборни комисии.

По данни на ЦИК, оповестени на уеб страницата на комисията, броят на гласоподавателите в изборните описи за гласоподаване е 6 038 622 души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР