Българските граждани да се въздържат от пътуване в района на

...
Българските граждани да се въздържат от пътуване в района на
Коментари Харесай

Циклонът Янос потопи Гърция в наводнения. Външно предупреждава да се избягват пътувания

Българските жители да се въздържат от пътешестване в региона на Централно и Южно Йонийско море, област Атина и Цикладски острови, предложи Министерство на външните работи. Предупреждението е поради вилнеещия циклон Янос, който взе и първа жъртва.

В случай, че към този момент плануваното пътешестване не може да бъде отсрочено, от Външно приканват българските жители да наблюдават непрекъснато известията на локалните управляващи за вероятно усложняване ситуацията, както и да осведомят свои близки по отношение на местоположението си и проекти за местата и интервала, в който имат намерение да ги посетят. От Министерство на външните работи поучават при неотложни пътувания в тази конюнктура хората авансово да се срещнат с местоположението на най-близките ръководства на Полиция, Пожарна и Спешна помощ в региона, в който се намират както и техните телефони.

При нужда от подпомагане и повече информация българските жители могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефони:; +30 693 70 96 220; +30 210 67 48 105, както и с генералното ни консулство в Солун на: +30 2310 829 210, +30 2310 869 510; +30 2310 869 520.

Циклонът към този момент доближава размерите на средиземноморски вихър. По данни от гръцката метеорологична служба ветровете са достигнали скорост от 65 км/ч, като се чака да се засилят, а вълнението в засегнатите морски територии на страната ще доближи невижданите 10 метра. Властите предизвестяват за вероятни наводнения областите по пътя на циклона.

Тежко е ситуацията в засегнатите от стихията региони. Цяла нощ пожарни екипи са спасявали хора от наводнени къщи. Възрастна жена е умряла в дома си в област Фарсала, наводнен от придошла река. Издирват още двама души, които изчезнаха през нощта, оповестяват от Гражданска отбрана. Трима души се избавиха, като останаха повече от 10 часа на високо дърво, с цел да не ги отнесе пороят. Наводнения, прекратени пътища, отнесени покриви на здания - за това оповестяват кметовете на потърпевшите региони. Над 2500 души са поискали помощ от пожарната. С хеликоптер избавиха семейство с дете от наводнена къща. Жителите на няколко села се изтеглиха в църкви, които са на по-високи места и не са наранени от наводнението.

Циклонът се насочва към островите в Егейско море. Активен е над област Атика, със мощен дъжд и плевел вятър. Засегната е и огромна част от Пелопонес.

В област Кардица не разрешиха да се излиза от домовете. Движението на влакове по линията Солун - Атина е спряно, тъй като част от железопътната линия е под вода.

Властите от време на време насочат предупреждение хората да не се доближават до морето и до реки.

Без електрозахранване е част от Южна Гърция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР