Българските граждани бяха лишени от конституционното им право. Нарушаването на

...
Българските граждани бяха лишени от конституционното им право. Нарушаването на
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: Призовавам да направим Изборен кодекс съгласно Конституцията

Българските жители бяха лишени от конституционното им право. Нарушаването на Конституцията е тематика, за която няма по какъв начин да не се сърдим. Призовавам да създадем Изборен кодекс, според Конституцията. Това сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в предаването "Панорама " по Българска национална телевизия.

„ Близо 2 милиона български жители, живеещи в Съединени американски щати, Канада, Турция, скоро и във Англия са лишени от конституционното си право да бъдат избирани. Когато има подобен модел няма по какъв начин да няма напрежение “, съобщи Карадайъ.

"С каране, препирни и с концепция да се очерня съперника, няма по какъв начин да вървим напред. Този вид на критикуване не е нашият модел за правене на политика ", обърна се той към другите посетители в студиото - Цветан Цветанов и Корнелия Нинова.

"Чухме апел за господство на закона и от двамата, само че, когато се разглеждаха измененията в Изборния кодекс имаше апел да съблюдаваме конституцията, те не го чуха “, означи водачът на Движение за права и свободи.

"Не се боим от преференциите. Къде са записани те в конституцията като право, само че правото да избираш и да бъдеш избиран го има. Видяхме какви аномалии основават преференциите. Основният мотив е да има мажоритарност в изборите. И в този момент жителите, които не са съгласни с партийните листи могат да вземат участие като самостоятелни претенденти ", сподели водачът на Движение за права и свободи.

Мустафа Карадайъ даде образец по какъв начин в дребни общини претендент може да бъде определен с 9 преференции, а за различен, който се е записал като самостоятелен ще са нужни доста повече, което било незаслужено.

На въпрос дали поддържат кабинета, той съобщи: "Категорично не. Още от първия ден на съставянето на този кабинет. Позицията ни е неизменима от 2 година Важният въпрос е в каква посока развиваме страната, другояче всеки ден да вършим предварителни избори и да произвеждаме от същото е безсмислено. Нужна е ясна стратегия за ускорено развиване на България. Трябва час по-скоро разговор и реализиране на консенсус по целите на страната ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР