Българските гастарбайтери, които ежегодно изпращат десетки милиони евро на своите

...
Българските гастарбайтери, които ежегодно изпращат десетки милиони евро на своите
Коментари Харесай

Гастарбайтерите ни ще изпращат пари у нас много по-евтино

Българските гастарбайтери, които годишно изпращат десетки милиони евро на своите родственици в България, скоро ще го вършат доста по-евтино, защото банките няма да могат да взимат скъпи комисиони за преводите, оповестява Inews.

Преводите няма да са безвъзмездни, само че и няма да има значение дали сумата се изпраща в границите на страната или на другия завършек на Евросъюза. А някои от интервенциите даже ще станат и безвъзмездни. Това ще стане откакто Европейската комисия внася предложение за понижаване на таксите за презгранични заплащания в евро за целия Европейски Съюз. Съгласно настоящите понастоящем правила, за предприятията и лицата, живеещи в еврозоната, няма разлика дали ще правят интервенции в личната си страна или в друга страна членка на еврозоната.

Днешното предложение има за цел да разшири това преимущество и до жителите и предприятията в страните отвън еврозоната. Което ще им разреши да се възползват изцяло от преимуществата на единния пазар, когато изпращат пари, теглят в брой или заплащат в чужбина. Всички вътрешни презгранични заплащания в Европейски Съюз, осъществени в евро отвън еврозоната, ще бъдат таксувани (с ниски или нулеви такси) като вътрешни заплащания, осъществявани в формалната локална валута. Освен това през днешния ден Комисията предлага да се ускори прозрачността и конкуренцията в региона на услугите по продан на валута, когато потребителите купуват артикули или услуги във валута, друга от националната им.

Заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис, който дава отговор за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари, съобщи: С днешното предложение ние осигуряваме на жителите и предприятията в страните отвън еврозоната същите условия, от които се употребяват тези в еврозоната при осъществяването на презгранични заплащания в евро. Всички европейци ще могат да правят презгранични парични преводи в евро при същата такса, каквато биха заплатили за вътрешна интервенция. Днешното предложение планува и условия за цялостна бистрота при конвертирането на валута, когато потребителите заплащат с карта в страна, чиято валута е друга от тази в личната им страна.

Потребителите и предприятията в еврозоната към този момент се употребяват от доста ниски такси за презгранични заплащания в евро с помощта на Регламента по отношение на презграничните заплащания, въведен през 2001 година Съгласно настоящите понастоящем правила за предприятията и лицата, живеещи в еврозоната, няма разлика дали ще правят интервенции в личната си страна или в друга страна членка на еврозоната. Днешното предложение има за цел да разшири това преимущество и до жителите и предприятията в страните отвън еврозоната, когато пътуват или правят заплащания в чужбина, като по този метод сложи завършек на високите разноски за презграничните интервенции в евро на територията на Европейски Съюз.

Предложението планува по-специално таксите, събирани за презгранични заплащания в евро, да бъдат същите, каквито биха били за вътрешни заплащания в локалната валута. Това ще понижи цените до няколко евро или даже цента. Например, презграничен банков превод в евро от България ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лв.. Това е значима смяна, защото таксите за елементарен банков превод могат да доближат баснословни равнища в някои страни членки отвън еврозоната (до 24 евро за превод на 10 евро!). Съществуващите несъразмерни такси са спънка пред единния пазар, защото попречват презграничните действия на семействата (купуване на артикули и услуги в зона с друга валута), както и на предприятията, изключително дребните и междинни предприятия. Това поражда основни несъответствия сред ситуацията на живеещите в еврозоната, които се употребяват от преимуществата на единната валута, и тези отвън еврозоната, които могат да реализират евтини интервенции единствено на територията на своята страна.

Днешното предложение ще обезпечи също по този начин бистрота на заплащанията, реализирани с разнообразни валути в границите на Съюза. Понастоящем потребителите нормално не са осведомени за разноските по трансакция, която включва конвертиране на валута. Ето за какво в предлагането се изисква потребителите да бъдат в детайли осведомени за разноските за обмена на валута преди да извършат такова заплащане (например с картата си в чужбина, без значение дали става дума за изтегляне на пари в брой от банкомат или заплащане с карта на терминал в търговски обект, или онлайн плащане). Това значи, че те ще могат да сравнят разноските за другите разновидности за обмяна и да създадат добър избор. Неотдавнашни проучвания демонстрират, че потребителите се оплакват от практиките на динамично конвертиране на валута, т.е. заплащания в чужбина в националната им валута, и упорстват за възбраната им, откакто са открили, че в болшинството проучени случаи потребителите са на загуба. Липсата на нужната информация, която да им помогне да създадат най-хубавия избор, постоянно води до такава степен, че потребителите биват подвеждани да изберат по-скъпия вид за продан на валута. Европейският банков орган ще бъде претрупан с правенето на нужния регулаторен механически стандарт за въвеждане на тази усъвършенствана бистрота. Законодателното предложение ще бъде импортирано за приемане в Европейския парламент и в Европейския съвет.

Един от основните цели на комисията Юнкер е да се построи по-широк и по-справедлив обединен пазар, с помощта на който жителите, услугите, стоките и капиталът да могат да се движат свободно в една икономическа зона, чийто годишен БВП възлиза на 15 трилиона евро. Единният пазар има за цел да се даде на потребителите достъп до по-добри артикули и по-ниски цени с помощта на по-интензивна конкуренция. Европейската комисия предприе голям брой стъпки, с цел да даде още благоприятни условия и по-добра отбрана на европейските консуматори в региона на финансовите услуги: Директивата по отношение на платежните сметки подсигурява на всички живеещи в Европейски Съюз лица достъп до съществена банкова сметка, Директивата за платежните услуги обезпечава доста по-висока сигурност на заплащанията, а препоръчаният от Комисията Регламент за общоевропейски пенсии по скица за персонално пенсионно обезпечаване ще даде по-голям избор на жителите, когато икономисват за пенсия. През март 2017 година

Европейската комисия разгласява проект за деяние, в който беше обрисувана тактика за подсилване на единния пазар на Европейски Съюз за финансови услуги за потребителите. Сега Комисията извършва уговорката си по първите две дейности от този проект за деяние, като преглежда въпросите за прозрачността и таксите за презгранични интервенции: презграничните заплащания са от значително значение за интеграцията на стопанската система на Европейски Съюз. Те играят значима роля за доближаването на жителите и предприятията в целия Съюз. Ограниченията и несъразмерните разноски по презграничните заплащания са затруднение пред конкуренцията на единния пазар.

При подготовката на промените на Регламент (ЕО) No 924/2009 Комисията организира социална консултация от юли до октомври 2017 година, с цел да събере мненията на заинтригуваните лица за най-хубавия път за реализиране на задачата за понижаване на разноските за презгранични заплащания в Европейски Съюз. В отговорите си на въпросите от публичната консултация ползвателите на платежни услуги (крайни консуматори или предприятия) единомислещо показаха високата цена, която заплащат за презгранични интервенции, както и неналичието на бистрота по отношение на таксите, които им се постановат.

Доставчиците на платежни услуги в огромната си част упорстваха за диференциране сред заплащанията в евро, които се обработват непосредствено (т.е. автоматизирано, без човешка намеса), и надалеч по-неефективното и по-скъпо култивиране на заплащания в други валути.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР