Българските фирми участват активно в търгове на НАТО, като само

...
Българските фирми участват активно в търгове на НАТО, като само
Коментари Харесай

Български производители сключили договори за над 26 млн. евро със структури на НАТО

„ Българските компании вземат участие интензивно в търгове на НАТО, като единствено през 2022 година наши компании са сключили контракти на стойност над 26 млн. евро “. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Ирина Щонова по време на конференция във връзка 20-ата годишнина от присъединението на България към НАТО, оповестиха от МИИ.

През 2022 година 9 от общо 41 плана, утвърдени за финансиране по Европейският фонд за защита, са с българско присъединяване. 

В допълнение българските производители на муниции са получили късмет да разширят индустриалния си потенциал с безплатни финансови средства от Европейски Съюз по Програмата за подсилване на производството на муниции (ASAP). Програмата започва през юли 2023 година и ще продължи до 2025 година ASAP е с бюджет от 500 млн. евро и ще предлага финансова поддръжка за европейски предприятия, производители на муниции и ракети. 

„ Този инструмент е сериозна опция да бъдат създадени нови мощности в бранша, както и да бъдат увеличени или преструктурирани съществуващи индустриални линии. Очаква се българските сдружения, които са кандидатствали с планове по стратегия ASAP, да получат резултатите при започване на март тази година “, изясни още зам.-министър Щонова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР