Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков призовават

...
Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков призовават
Коментари Харесай

Емил Радев и Андрей Новаков подкрепят българската петиция за двойния стандарт при храните

Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков приканват Комисията по петиции на Европейския парламент да прегледа петицията, импортирана от омбудсмана Мая Манолова против двойните стандарти при храните от едни и същи марки (петиция номер 0945/2017).

С писмо, изпратено до ръководителя на комисията Сесилия Викстрьом, двамата евродепутати упорстват тематиката да остане в дневния ред на Екологичен потенциал до намирането на законодателно решение на казуса на европейско равнище, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ

Двойните стандарти при храните от едни и същи марки, за които първи сигнализираха страните от Вишеградската четворка, бяха доказани и при изследвания, осъществени от Българската организация по сигурност на храните. Според вносителите на петицията откритата процедура съставлява нарушаване на европейски правилник 1169/2011 за даването на информация за хранителния състав на потребителите и инструкция 2005/29/ЕО по отношение на нелоялните търговски практики във вътрешния
пазар. По този метод, се твърди в петицията, се нарушават правата на българските консуматори.

В своето писмо до Сесилия Викстрьом българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков поддържат изказванията в петицията. Според тях двойните стандарти при храните от едни и същи марки съставляват нечестни бизнес практики, които са дискриминационни по отношение на българските жители и по отношение на жителите на страните от Централна и Източна Европа, където съществува казусът.

Емил Радев и Андрей Новаков са вносители на голям брой въпроси към Европейската комисия по тематиката. Те са основатели и на план, финансиран от бюджета на Европейския съюз, чиято цел е посредством провеждането на огромни проучвания на територията на всички държави-членки да бъдат разкрити съществуването на подвеждащи и нелоялни търговски практики и съществуването на разлики в качеството, състава и наличието на хранителни и нехранителни артикули на пазара.

Освен това двамата евродепутати упорстват да бъде основан общоевропейски орган, който да следи за качеството и двойните стандарти при храните в Източна и Западна Европа. Според българските представители основаването на подобен орган е извънредно неотложно, защото сега Европейска комисия трансферира контрола към националните органи, само че те нямат задоволително потенциал и финансови средства да правят изследвания и да постановат наказания на огромните мултинационални компании. Поради тази причина, Емил Радев и Андрей Новаков оферират да се направи общоевропейски орган, който да има необятни пълномощия във всички държави-членки, както за осъществяване на изследвания и инспекции, по този начин и за следващо налагане на съществени наказания, равняващи се на най-малко 4% от оборота на мултинационалните компании - производители на хранителни артикули.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР