Българските евродепутати излязоха с писмо в защита на българското национално

...
Българските евродепутати излязоха с писмо в защита на българското национално
Коментари Харесай

Евродепутати с писмо до Брюксел за терора над българите в Сърбия

Българските евродепутати излязоха с писмо в отбрана на българското национално малцинство в Западните околности, чиито права са систематично потъпквани от Сърбия в продължения на към този момент един век, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Писмото е адресирано до Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, Съвета на Европа и посланици.

В него се акцентира, че в сръбското обществено пространство тече непрестанен диалект на омразата против българското малцинство. Всичко това основава тежки условия за живот и българите в Сърбия непрестанно емигрират към България и Западна Европа, търсейки по-добри и по-спокойни условия за живот, декларират българските пратеници в Европейския парламент.

„ Сърбия не би трябвало да бъде оценена единствено по думите си, а само по дейностите които подхваща и които би трябвало да бъдат в синхрон с Европейските полезности и с човешките права, в това число с тези в отбрана на малцинствата “, декларират българските евродепутати и предизвестяват, че „ генерирането на ненавист в сръбското общество против България и затова против Европейски Съюз, е най-много в интерес на Кремъл “.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на писмото:

„ Настоящето писмо има за цел да Ви осведоми за систематичното потъпкване на правата на етническите малцинства в Сърбия, страна която е претендент за член на Европейския съюз. По-конкретно ще се спрем на българското етническо малцинство. В взаимозависимост от източника, преди век е имало сред 91 000-120 000 българи в региона към Босилеград. Тази численост систематично понижава в идващите десетилетия. Според публични данни на Югославия, през 1961 година в цялата страна те към този момент са 62 624, през 1971 година – 58 627; 1981 – 36 189; 1991 – 25 214; 2001 – 20 500; 2011 – 18 543; 2022 – 12 918. Тази наклонност води до обезлюдяване на регионите обитаеми с етнически българи. Това главно се дължи на инерцията от идеологията на тоталитарното минало, която за жалост продължава и до ден сегашен да бъде водеща.

Утежняващи фактори за българите в Сърбия са високата безработица, административното преразпределение на територията на българското малцинство, лимитираната пътна инфраструктура, замърсяването на околната среда, както и слабото опазване на здравето. Ограничено е образованието на българския език, пречи се по всевъзможен метод на съхраняването на българското културно завещание, продължава се с фалшификацията на историята от времето на Титова Югославия, не се позволяват религиозни служби на български език, преследват се политически, цивилен и екологични организации и техните деятели.

В сръбското обществено пространство тече непрестанен диалект на омразата против българското малцинство, в медиите, в научно-историческите среди, както и в изявленията на политици и държавници, с което в сръбското общество редовно се построява визия за България и българите като рискови врагове. Всичко това основава тежки условия за живот и българите в Сърбия непрестанно емигрират към България и Западна Европа, търсейки по-добри и по-спокойни условия за живот.

Сръбската православна черква, която е тясно обвързвана с Руските ползи, за съжаления играе сериозна роля в основаването на анти-българските настроения в интервала от 2008 година, до в този момент. Заедно с други научно-исторически, държавни и военни органи и културни институции, тя злоупотребява с исторически събития от Първата и Втората международна война за поддържане на омразата към българите. Беше построена паметна костница в двора на учебно заведение в Сурдулица в което учат и български възпитаници, канонизира така наречен „ Сурдулишки мъченици “, нарушавайки църковните догми, стартира годишни църковни литии и наградни състезания в учебните заведения за есета и рисунки на тематика „ български зверства “ по време на войните, организира годишни църковни литии и стартира акция за създаване на църква отдадена на така наречен „ Сурдулишки мъченици “ – жертви на българите и популяризира „ икони “ на „ Сурдулишки мъченици “ в българските черкви в Босилеград. Така се откри непрекъснат диалект на ненавист против България и българите което накара доста младежи да изоставен родните си места и да изискат българско поданство.

През същия интервал в Босилеградско се откриха рудодобивни компании с съветски капитали, които под формата на създаване на пилотни планове за произвеждане и депозиране на рудни екстракти на цветни метали, съществено замърсиха водата, въздуха и почвата. Според авторитетни сръбски учени, почвата е толкоз нечиста, че не предстои на рекултивация. Всичко това доста бързо усили онкологичните болести които поради на липса на профилирана здравна помощ, доведоха до увеличение на смъртните случаи.

През последната година имаше доста антибългарски изяви и напън против културно-просветни, политически и природозащитни организации и хора:

В навечерието на Нова година, на 27.12.2022г. на Юридическия факултет на Белградския университет бе сложена галерия с ясно изразени антибългарски послания – „ Българските зверства в окупирана Сърбия 1915-1918г. “

• На 01.02.2023г., от отговор на Президента Вучич пред кореспондент на БГНЕС излиза наяве, че Културно-информационен център „ Босилеград “ се подслушва от специфичните служби.

• На 11.03.2023г. полицията в Босилеград задържа за 5 часа Димитър Димитров от Босилеград тъй като е имал желание да стачкува с плакати по време на публично посещаване на Президента Вучич. По същия мотив еко-активистката Даниела Михайлович от Сурдулица, два пъти е обискирана и са й конфискувани плакати и протестно писмо, което е желала да връчи на Президента Вучич и на края е държана три часа в полицията в Босилеград до момента в който трае визитата на Президента в Босилеград.

• На 28.06.2023г. на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рибарци-Олтоманци “ сръбските управляващи са спрели и върнали назад в България две български гражданки, Яна и Лина Гергови уредници в Института за етнология и фолклористика при Българска академия на науките, дружно с две фотодокументални изложения на историческа тема.

• На 02.06.2023г. Бойчо Димитров и брачната половинка му с две петгодишни близначки, са държани от сръбските управляващи на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рибарци-Олтоманци “ повече от пет часа и е върнат в България дружно с 53 броя книги „ Елегия за Краището “, от известния български стихотворец, публицист и посланик Едвин Сугарев, предопределени да ги раздаде на гости по време на промоция на същата книга в КИЦ „ Босилеград “.

• На 02.08.2023г. Сръбският външен министър Ивица Дачич пред ТВ „ Пинк “, която е с народен обсег, споделя, че България не признава сръбско малцинство и че той може да каже, че няма българи в Сърбия и тогава няма да има проблеми с тях.

• На 09.08.2023г. Александър Димитров е арестуван за 5 часа на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рибарци-Олтоманци “ като са му конфискувани три броя книги от същата книга „ Елегия за Краището “. По този мотив Министерство на външните работи на Република България връчва протестна нота на сръбския дипломат в София.

• На 08.11.2023г. във връзка отбелязване на Деня на Западните околности и планувана промоция на книга, по заповед на Висшия съд от Враня полицейски екип от 8 индивида от Отдел за престъпна престъпност обискират Културно-информационния център в Босилеград (КИЦ „ Босилеград “) и конфискуват 23 бройки книги „ Елегия за Краището – Съдбата на българите в Западните околности “ като материални доказателства в авансово произвеждане против ръководителя на КИЦ „ Босилеград “ Иван Николов за „ предизвикателство на национална, расова и религиозна ненавист и непоносимост “ по член от Наказателния кодекс на Република Сърбия. По този мотив Министерство на външните работи връчва протестна нота на Сръбското външно министерство.

Освен всички тези образци, сега сръбската прокуратура води наказателни производства с несъстоятелни обвинявания към най-активните цивилен и еко-активисти в Босилеград: м-р Бранко Митов, Даниела Михайлович, Ботю Христов, Драголюб Иванчов и Иван Николов, за оказване на напън и заплашване.

Имайки поради всичко това, ние се обръщаме към европейските институции с искане да се застъпят пред сръбските управляващи за абсолютно съблюдаване на правата на българското малцинство, предприемане на незабавни дейности за излекуване стопанската система, пътната инфраструктура, опазването на здравето и околната среда. Целта е да се основат естествени и спокойни условия за живот, както и преустановяване на преследванията на организации и цивилен деятели за изразени цивилен позиции в интерес на средата в която живеят.

Сърбия не би трябвало да бъде оценена единствено по думите си, а само по дейностите които подхваща и които би трябвало да бъдат в синхрон с Европейските полезности и с човешките права, в това число с тези в отбрана на малцинствата.

Генерирането на ненавист в сръбското общество против България и затова против Европейски Съюз, е най-много в интерес на Кремъл, който постоянно търси проблеми които могат да се усилят, с цел да допринесат до допустимо най-силни неразбирателства и разцепление. В никакъв случай не би трябвало да разрешаваме това да се случва, а тъкмо противоположното, би трябвало да работим интензивно за усилване на положителните връзки сред всички етнически групи и страни в Европа, изключително тези които са претенденти за участие на Европейския Съюз.

С почитание,

Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Александър Йорданов, Атидже Алиева-Вели, Ангел Джамбазки, Андрей Слабаков, Ева Майдел, Емил Радев, Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Радан Кънев “, се споделя в писмото. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР