Българските емигранти почти спряха да изпращат пари на близките си

...
Българските емигранти почти спряха да изпращат пари на близките си
Коментари Харесай

Българските емигранти почти спряха да изпращат пари на близките си в страната

Българските емигранти съвсем стопираха да изпращат пари на околните си в страната. През първите два месеца на годината българите в чужбина са изпратили единствено 24,8 млн. евро, демонстрират данните на Българската национална банка.

Сумата е съвсем колкото през същия интервал на миналата година. Но е осем пъти по-малка по отношение на получените от чужбина средства през първите два месеца на 2020 година, преди пандемията от Covid-19 да обхване света. През януари и февруари 2020 година изпратените от българите зад граница средства са били 198,2 млн. евро, демонстрират данните на Централната банка. Оказва се, че парите от емигрантите са намалели със 173 млн. евро, или с 87,5%.

Още през есента на 2020 година светът стартира да се възвръща след ограничаващите ограничения против разпространяването на Covid-19, въведени при започване на пандемията. Година и половина по-късно данните на Българска народна банка демонстрират, че това възобновяване не е довело до нарастване на парите от родните емигранти. От една страна това се дължи на обстоятелството, че доста българи, които работеха в чужбина, се завърнаха и се откриха в страната.

Значителна част от родните емигранти работеха в браншове, които бяха най-силно наранени от рецесията. Сега те даже да желаят, не могат да се върнат на работните си места в чужбина. Доходите на доста българи, които са в чужбина, пък са намалели поради рецесията и това също води до спад на изпращаните от тях пари. Цените в останалите страни по света също нарастват, нужни са повече средства за прехрана на живота, което понижава сумите, които емигрантите могат да изпратят на роднините си.

През януари изпратените пари от емигранти са 11,9 млн. евро, а през февруари - 12,9 млн. евро. Сумите са съвсем колкото през същите месеци на предходната година. За цялата 2021 година получените средства от емигранти са 161,5 млн. евро, демонстрират данните на Българска народна банка. През 2019 година, годината преди пандемията, получените от емигранти пари бяха доста повече - 1,219 милиарда евро.

Парите от емигранти са извънредно значими освен за обособените семейства, които ги получават, а и за стопанската система като цяло. Тези средства се употребяват за покриване на сметки, за поправки, за обучение на децата, по тази причина водят до растеж на оборота и стопанската система на страната. Намалението на парите от емигрантите води до обедняване на семействата, които са разчитали на тях, само че и до спад на оборотите в търговията на дребно и услугите в страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР