Българските домати са на път да станат златни. Само за

...
Българските домати са на път да станат златни. Само за
Коментари Харесай

Доматите поскъпнаха с над 20% за година

Българските домати са на път да станат златни. Само за година цената на килограм се е повишила с над 20%. Така в случай че през последната седмица на юли тя е била към 2.54 лева за кг, то година по-рано доматите са се търгували приблизително за 2.04 лева за кг. Това демонстрира информация в Системата за агропазарна информация (САПИ), която обобщава цените на главните храни всяка седмица. В момента цената варира от 1.60 до 4.10 лева за кг, до момента в който по същото време предходната година доматите са се продавали в диапазона на 1 до 2.04 лева, демонстрират още данните на САПИ.

Проверка на Би Ти Ви в четвъртък сподели още по-фрапиращи данни, съгласно които увеличението на годишна база за юли е в границите на 40%. Очаквано рекордьор по цени е столицата. В София за български розов домат сега клиентите заплащат по около 5 лева за кг, като тук-там сумата е даже по-висока. Стряскащи цени има и в Монтана, Хасково, Бургас и Велико Търново.

Розовият домат е и най-често търсеният вид, означават производителите. Те обаче недоволстват, защото на пазарите в провинцията домати могат да се намерят и за под 1 лев за килограм. Но до момента в който стигнат до клиентите в огромните градове, нарастването от време на време доближава цели 300%. Според производителите от борсата край петричкото село Кърналово това се дължи на прекосяването на продукта през няколко търговци, до момента в който стигне до крайния консуматор.

Високите цени ненапълно могат да се обяснят и със срутва в производството. Оказва се, че от началото на тази година са отгледани с 44% по-малко домати, демонстрират данните на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство. Все отново обаче това съществено закъснение може да бъде наваксано. Експертите са на мнение, че реколтата от домати ще бъде добра, а производството няма да бъде под равнищата от предходната година и ще доближи 155 хиляди тона, означи agri.bg

 

ОПАСЕНИЯ

Производители от региона на Петрич се тревожат, че развъждането на домати може да замязя на взрива на тикви отпреди няколко години.  " Този домат минава през три ръце - отсам, до момента в който стигне до София ", разяснява Костадин Стаменов от борсата в село Кърналово. По думите му тази година декларираните площи за развъждане на полски домати са с 3000 декара повече. " Има хора, които вземат дотации по 250 лева на декар, вършат се едни приемно-предавателни протоколи, едни хвърчащи бележки за обвързаната скица за подкрепяне. Както през минали години станахме първенци по произвеждане на тикви по документи, в този момент също - по домати. Реалният производител не взема дотация ", съобщи той. Справка в последния Аграрен отчет на министерството на земеделието демонстрира, че декларираните открити площи действително порастват - през 2016 година те са били 3613 хектара, а година по-късно вече са 4376. Обобщени данни за 2018 година няма.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР