Българските домакинства ще могат да получат средства от държавата, с

...
Българските домакинства ще могат да получат средства от държавата, с
Коментари Харесай

До 15 000 безвъзмездна помощ ще получат домакинствата за изграждането на собствена фотоволтаична централа

Българските семейства ще могат да получат средства от страната, с които да изградят слънчеви панели и системи за отопление на вода и по този начин доста да понижат сметките си за електричество. 

" Тази стратегия ще може да доближи до тези семейства, които живеят в еднофамилни къщи. Те да могат с безвъзмездна помощ до 15 000 лева. да изградят лична фотоволтаична централа, с която да задоволяват потребностите на семействата от електрическа сила. "

Това споделя в изявление за БНР Меглена Русинова, ръководител на Българската фотоволтаична асоциация.

Според нея за период от 20 години семействата ще могат стабилно да решат въпроса със сметките си за електрическа сила.

" Финансовият мащаб на програмата е повишен доста спрямо в началото плануваните средства. Те сега са 240 млн. лева и тази сума ще доближи до към 15 000 семейства “, добавя Меглена Русинова.

За създаване на слънчеви съоръжения за битова гореща вода максималният размер на безвъзмездното финансиране на домакинство се планува да е до 1920 лева

Преди броени дни завърши публично разискване на процедурата, която предлага Министерството на енергетиката. Допустими претенденти за финансиране за създаване на фотоволтаични системи са всички физически лица, обитаващи лично еднофамилно жилище или лично жилище в многофамилна постройка. Жилището, с което се кандидатства, би трябвало да е главно на претендента и да се заменя неефикасен източник на топлинна сила (печка, казан, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация твърди, че грижа на страната е тя да насочи съответния запас от държавния бюджет, което прави всяка година, по този начин и от европейските средства. Именно за подкрепяне на семействата, които в действителност изпитват нужда да бъдат подкрепени.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по актуалната процедура е 59 840 000 лева – 49 870 000 лв. от Европейския съюз, и 9 970 000 лв. национално финансиране, като цялата сума, би трябвало да бъде усвоена до 2026 г. Домакинствата няма да получат парите предплатено, а ще аплайват за тях едвам откакто са платили слънчевите системи. 

Според Русинова за финансиране могат да аплайват две категории семейства. На първо място, това са семействата, които към този момент са построили такива дребни фотоволтаични централи със лично ползване до 10 кВт и са ги построили до 7 юни 2022 година На тях ще бъдат възобновени 70% от цялата инвестиция или не повече от 15 000 лв.. Във втората група попадат семейства, които желаят да изградят занапред такива системи за лично ползване. 

С последните промени в закона отпадат условията за показване на позволение за градеж при подаване на документите за кандидатстване по плана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР