Българските боеприпаси ще стигнат до Украйна, макар и не директно

...
Българските боеприпаси ще стигнат до Украйна, макар и не директно
Коментари Харесай

Експерт: Вече е ясно, че български боеприпаси ще стигнат до Украйна

Българските муниции ще стигнат до Украйна, въпреки и не непосредствено и това към този момент е ясно за всички, разяснява в ефира на БНТ директорът на Софийски конгрес за сигурност Йордан Божилов.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9999
Той посочи, че страната ни разполага с един от най-големите налични старосъветски вид арсенали - въоръжение и муниции.

" Тази фаза на войната изисква извънредно огромен ресурс от муниции руски вид и България е може би единствената страна в Европа, която може сега непосредствено да даде такива. Министерски съвет одобри акта, с които ще достави на Вазовските машиностроителни фабрики муниции и то тъкмо от тези, които в този момент са най-необходими и за всички е ясно, че те няма да останат във ВМЗ - Сопот ", сподели Божилов.

Страната ни, обаче, няма да може да се възползва от американските и европейските фондове за модернизацията на Българската войска и това е проблематично, добави той.

" Министерство на защитата дава остарели муниции на ВМЗ, а след три години ВМЗ би трябвало да създаде нови и да ги даде на Министерство на защитата. Това не е рационализация на армията и не ни доближава към стандартите на НАТО, тъй като ВМЗ ще създаде отново остарял вид муниции ", изясни той.

Божилов разяснява и решението на Русия да разположи тактически нуклеарни оръжия на територията на Беларус. Според него с този ход Путин се пробва да сплаши Киев и страните от НАТО.

" За да се употребява едно тактическо нуклеарно оръжие, би трябвало да имате огромна цел. Тези оръжия са основани да се порази огромен боен обект, да вземем за пример, транспортен съд или цех за произвеждане и огромни градове, в това число. Но потреблението на такова оръжие ще прекрачи една граница, която в никакъв случай до момента не е прекрачвана. Путин се аргументира с това, че други страни дават оръжия с обеднен уран на Украйна и това води до съветската реакция. Искам да ви кажа, че обедненият уран не са нуклеарни оръжия. Просто в снаряда има, да кажем, един огромен гвоздей. Това е доста корав метал. Аз съм държал в ръката си обеднен уран. Засича се някакво, само че доста едва лъчение. Целта на този обеднен уран е да пробие ризница, да пробие бункер. Аз съм бил в Швейцария, където изследваха тъкмо въздействието на обеднения уран в природата и мога да ви кажа, че няма никакво замърсяване ", уточни Йордан Божилов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР