Български яйца от ферма за кокошки в добричкото село Дончево

...
Български яйца от ферма за кокошки в добричкото село Дончево
Коментари Харесай

Изтеглят български яйца от пазара заради птичи грип

Български яйца от плантация за кокошки в добричкото село Дончево ще бъдат изтеглени от търговската мрежа поради птичи грип.

От заповед, оповестена на уеб страницата на организацията по храните, излиза наяве, че в селото е намерено вторично огнище на заболяването.

Всички инфектирани и контактни птици в двата животновъдни обекта - с регистрационни № 2BG08001 и № 3BG08001, ще бъдат умъртвени по човечен метод, а притежателят им заплатен.

Областните дирекции по сигурност на храните в цялата страна би трябвало да провеждат изтеглянето от пазара и складовете на яйца с генезис ЖО с рег. № BG08001, бранш волиери с рег. № 2BG08001 и бранш уголемени кретки с рег. № 3BG08001, благосъстоятелност на " Яйца и птици - Зора " АД, с. Дончево, създадени от 23 май тази година.

Въпреки че те не са нездравословни за човешкото здраве, изтеглянето е належащо, с цел да се ограничи болестта.

Преди седмица Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) заяви, че е разкрила огнище на птичи грип в село Дончево, Добрич. 

Агенцията дефинира 3-километрова защитна зона, която включва селата Богданово, Дончево и Опанец. Тя наложи още възбрана за търговия и напредване на домашни и диви птици, както и яйца за разплод.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР