Български ученици ще събират помощи за своите връстници в българските

...
Български ученици ще събират помощи за своите връстници в българските
Коментари Харесай

Деца ще помагат на деца в дарителска кампания на МОН за неделните ни училища в Украйна |

Български възпитаници ще събират помощи за своите връстници в българските неделни учебни заведения в Украйна в границите на дарителска акция на Министерството на образованието и науката (МОН), реализирана със съдействието на Българския червен кръст (БЧК).

Тя започва на следващия ден, 16 март, и ще продължи до 23 март.

В Украйна работят 63 неделни учебни заведения. По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

В рамките на доброволческата самодейността „ Деца оказват помощ на деца “ ще се събират дълготрайни хранителни артикули, хигиенични материали, фенерчета, артикули от първа нужда, раници и други училищен принадлежности. Списъкът е направен от самите неделни учебни заведения. Той включва:

1. Храна – пакетирана, дълготрайна и без стъкло

- макаронени произведения, зърнени храни, ориз, мюсли, квас за самун и др.;
- консерви с месо и риба, бобови храни, зеленчуци;
- ядки и сушени плодове;
- сладко, шоколад, тахани, мед, захар;
- салами и месни артикули с дълъг период на съхранение;
- самун и хлебни артикули с дълъг период на годност;
- чай и мляко с дълъг период на годност;
- бебешки и детски храни, каши, пюрета, без лактоза.

2. Хигиенни материали

- ръкавици за еднократна приложимост, дезинфектанти, спирт;
- превързочни материали, бинт, марля, стерилни кърпи, кислородна вода, медицински лепенки;
- прахуляк за пране, сапун, шампоан, веро, миещи препарати;
- детски памперси, хигиенизиращи кърпички, крем.
- четки и пасти за зъби.

3. Други

- училищен раници и пособия;
. свещи, кибрити, фенерчета, акумулатори за тях;
- съдове за храна и чаши за еднократна употреба;
- термоси и електрически кани;
-спални чували, палатки, одеяла, топлоизолиращи подложки

Даренията ще се съхраняват на подобаващи места в учебните заведения до края на акцията. На 24 и 25 март 2022 година те ще се предават в районните центрове на БЧК в страната. Впоследствие пакетите ще бъдат превозени от БЧК до границата на Украйна и признати от локалния Червен кръст. Разпределянето за нуждаещите се ще поемат 12 организации на българи в засегнатата от войната страна. Те са декларирали пред МОН подготвеност да провеждат личен превоз и да раздадат продуктите на децата и фамилиите им.

МОН ще продължи да подкрепя българските учебни заведения в Украйна, твърдят от министерството. От началото на годината те са получили близо 1,8 млн. лева Със средствата се покриват заплатите на към 400 учители и се закупуват учебници, образователни пособия и електронни просветителни запаси по български език и литература, история и география на България.

91 заявки са подадени от украинци, търсещи или получили интернационална протекция, които желаят децата им да продължат образованието си в България. Общо 78 са заявките за записване на украински деца в учебно заведение, а 13 – в детска градина.

Най-много са искащите да се образоват в областите Бургас (31), София-град (30), Варна (7) и Благоевград (5). Децата и младежите, които желаят да учат в страната ни, са на друга възраст – от 3 до 17 години. В повече от половината области – 16, към момента няма нито едно подадено заявление.

Справка на районните ръководства на страната (РУО) демонстрира, че учебните заведения в страната разполагат с близо 65 000 свободни места, които могат да се запълнят с украински възпитаници. Най-много са незаетите места във Варна, Велико Търново и Бургас. В детските градини свободните позиции са близо 14 000. Най-висок е броят им в областите Разград, Варна и София – град. В столицата свободните места са главно в крайните квартали – „ Обеля “, „ Надежда “, „ Кремиковци “ и селата Мърчаево и Владая.

Във всички области има задоволително учители по български език, които биха могли да поемат спомагателни часове по български език.

От 4 март украинските жители могат да входират в РУО заявки за записване на децата им в учебно заведение. Подрастващите се насочват към съответна просветителна институция според от възрастта, приключения досега клас, местонахождението и желанието на родителите.

МОН сътвори предварителна организация за подаване на документи, с цел да могат учениците да влязат в класните стаи, незабавно като получат формален статут в България и се откри здравният им статус. Повече информация вижте тук:

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР