Български ученици с 4 награди на най-престижния европейски конкурс за

...
Български ученици с 4 награди на най-престижния европейски конкурс за
Коментари Харесай

Красиви умове: Български ученици с престижни награди за млади учени

Български възпитаници с 4 награди на най-престижния европейски конкурс за млади учени. Двама от тях нощес показаха разработките си на 11-тата Нощ на европeйските учени в България.

12-класникът Христо Тодоров от Кюстендил е създал логаритъм, който открива недостатъци в невронните мрежи. Идеята му – изкуственият разсъдък, колкото и да е добър, може елементарно да бъде подведен.

„ Ако има една фотография на куче и тя е била сполучливо класифицирана, ние можем да променим един пиксел в нея и тя да бъде класифицирана в аероплан или нещо такова. И това е извънредно рисково, тъй като значи, че не могат да бъдат изграждани офанзиви против самоуправляващите се коли и да се разрушават системи за различаване “, споделя Тодоров.

Теодор Кирилов от математическата гимназия в София пък е изработил програмен продукт, който улеснява проучването на ДНК в помощ на медицината.

„ И също по този начин е значимо да изследват фактори, които могат да основават репликационен стрес, което от една страна са химикали, които основават репликационен стрес и могат да вършат повреди в ДНК, могат да провокират рак. Да провокират естествени кафези да се трансформират в ракови “, споделя момчето.

И двама имат вяра, че компютрите от ден на ден ще оказват помощ в живота на хората, когато се употребяват вярно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР