Български ученик спечели стипендия в Оксфордския университет. Това е зрелостникът

...
Български ученик спечели стипендия в Оксфордския университет. Това е зрелостникът
Коментари Харесай

Красив ум: Български ученик спечели стипендия в Оксфордския университет

Български възпитаник завоюва стипендия в Оксфордския университет. Това е зрелостникът Димитър Димитров от френската гимназия в София, за който мисълта на латински и на старогръцки език тече толкоз безпрепятствено, колкото и на български. Благодарение на знанията има оферти да продължи образованието си във водещи университети в Англия.

За него класическите езици са метод на себеосъзнаване. Отнасяне към древността и престояване в пълнотата на историята. Първите стъпки в света на Античността прави още в 8-и клас. И с всеки час е все по-запленен.

" Латинският и старогръцкият са езици, обвързани с изкуството да се живее добре и блажено с философията, те са езици на науката, на познанието ", споделя Димитър Димитров, възпитаник в 12-и клас в 9. ФЕГ „ Алфонс дьо Ламартин ".

Миналата година любовта му към Античността го води в Академията “Vivarium Novum ” покрай Рим - там, където латинският и старогръцкият оживяват.

" Всички учители и възпитаници беседват между тях единствено на латински в всекидневието си и в образователните часове, даже съквартирантите в стаите си приказват единствено на тези антични езици ".

Но Димитър не стопира до тук. Насочил е взор към Джизъс Колидж в Оксфорд, с цел да развива насъбраните досега познания, само че и да придобива нови.

" Това е просто едно от местата, които можеха да предложат най-предизвикателен развой на кандидатстване, в който той искаше да се впусне посредством научни разработки, посредством изпити по латински и старогръцки език, посредством няколко изявленията ", изясни Димитър Драгнев, преподавател по латински език в 9. ФЕГ „ Алфонс дьо Ламартин ".

Подава документи за единствената стипендия в университета Оксфорд, за която може да кандидатства. И е определен за 4-годишно образование измежду младежи от над 50 страни.

" Таксата на самия курс и минималните цени на живот, общежитие, храна и други консумативи се възкачват на 200 000 паунда. За момента благодарение на тази стипендия и с поддръжката на моите родители, които в последна сметка са средностатистически работещи хора, съумяваме да покрием 100 000 паунда от тази сума ".

А стъпката след Оксфорд е връщане в България, тъй като има вяра, че с помощта на класическите езици колкото се вглеждаме обратно, толкоз прозираме и напред в бъдещето. И желае да го потвърди в родината си.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР