Български учени в основата на създаването на човешко сърце от

...
Български учени в основата на създаването на човешко сърце от
Коментари Харесай

Български учени в основата на създаването на сърце от стволови клетки

Български учени в основата на основаването на човешко сърце от стволови кафези. Проф. Николай Желев, който е част от екипа на шотландския университет " Абъртей ", показа постигнатото досега на международния конгрес по биооткрития в Софийския университет.

Диаметърът на човешкото сърце е единствено 1 милиметър и е основано от хора. Един от основателите му, проф. Николай Желев, от 20 години работи в университет „ Абъртей” в шотландския град Дънди.

Той признава, че високоскоростното развиване на биотехнологиите трансформира научната фантастика в действителност.

„ Кой е допускал преди 5 –10 години, че аз мога да взема една ваша клетка и от нея да направя модел на вашето сърце, в случай че някой го е разрушил по някакъв начин… и то би трябвало да бъде сменено с ново сърце. Сега науката прави допустимо да репрограмираме кафези и да ги редиференцираме в органи”, съобщи ръководителят на изследването проф. Николай Желев.

На този стадий мини човешките сърца се употребяват единствено за тестване на медикаменти, само че и това е голяма стъпка. Бързото развиване на науката, на стволовите кафези, ще ни даде опция да разбираме молекулните механизми на рака, да вземем за пример.

„ След 10 години ще имаме опция да сътворяваме изкуствени органи, ще имаме опция да лекуваме от ден на ден заболявания и на основата на генните технологии да предвидим нашето бъдеще и да разберем нашата същност”, добави проф. Желев.

За момента науката изпреварва етиката и към момента няма еднопосочен отговор на въпроса кой, по какъв начин и до какъв брой може да употребява информацията, извлечена от гените ни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР