Български учени създадоха робот, с който могат да се инспектират

...
Български учени създадоха робот, с който могат да се инспектират
Коментари Харесай

Български робот инспектира корабни корпуси

Български учени сътвориха робот, с който могат да се инспектират корабни корпуси. Роботизираната система за ревизия може да се движи от външната страна - над и под водолинията, както и отвътре на плавателните съдове.

Разработката на новаторската системата, наречена АРМУС, е лишила 3 години. Изобретението може да бъде сложено на корпуса на движещ се към пристанището транспортен съд и обследването да бъде осъществено, до момента в който плавателният съд дебаркира. Инспекцията включва обхождане, проучване, снимане и ревизиране на корпуса в променливи климатични условия, точно диагностициране на положението му, инспекция за съществуване на контрабанда и лимпет мини, проучване на обрастването с морски организми.

Екипът е планувал с изключение на образна ревизия на корпусите, АРМУС да ревизира и качеството - съществуване на нарушавания по заварките, по повърхностното покритие и други. Вече е подадена поръчка за патентоване на изобретението, а първата експертиза е посочила, че няма друга сходна система в международен мащаб. Производствената стойност на робота е под 5  хиляди евро
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР