Български туроператор и украинка, събирали такса от по 150 евро

...
Български туроператор и украинка, събирали такса от по 150 евро
Коментари Харесай

Осъдиха пловдивчанин и украинка, прибирали по 150 евро от бежанки с деца, за кучето - $200

Български туроператор и украинка, събирали такса от по 150 евро на украински бежанци, бяха наказани от районния съд в Царево. Сумите те прибирали в пика на рецесията през март, когато у нас пристигаха десетки хиляди украинци.

Росен Иванов от Пловдив и 66-годишната Татяна Шкода от Украйна бяха приети за отговорни в осъществяване на авансово сговорена машинация за 21 426 лева Те получиха 6-месечни условни присъди с 3 година изпитателен период, въпреки за това закононарушение законът да планува от 1 до 8 година отнемане от независимост. Двамата обаче се признаха за отговорни, подписаха съглашения с прокуратурата и върнаха парите до стотинка. Така си подсигуряваха санкции под планувания най-малко.

Повечето от излъганите бежанци са били настанявани в хотелски бази в Китен. И макар че хотелиерите, отворили преди сезона поради бягащите от войната, получаваха по 40 лева дневно за човек, Иванов и Шкода събирали такси по разнообразни мотиви - за екстри или като благотворителна вноска.

Парите били прибирани още в рейсовете, преди идването на бежанците, само че имало и случаи, в които са давани към този момент на българска територия, предава 24 часа.

Украинката Шкода имала присъединяване в транспортна компания и била индивидът, който събирал вноските, настояват осведомени. Според държавното обвиняване българските хотелиери нямали визия, че украинците, които настанявали, са плащали някакви суми за престоя си.

Схемата почнала да се разплита след групова тъжба от украинки в полицията в Приморско. Жените, настанени под един покрив в локален хотел, почнали да си споделят по какъв начин са напуснали родината и по какъв начин са стигнали до България. Така разбрали, че са им били желани избрани суми за настаняване и по други мотиви. Усъмнили се, че са станали жертва на машинация и споделили с рецепционистката на хотела.

Всички излъгани са дами с по няколко дребни деца и възрастни хора. На някои им било обяснявано, че с цел да отвори хотелът през март, което било “разконсервация”, би трябвало да платят еднократна такса от 150 евро на човек, на други - че парите били съответно за личния състав в кухнята, на трети - че е за настаняване. В някои случаи тандемът Иванов-Шкода казвал, че се събират средства за благотворителен фонд в Китен, а в други - че парите са за наемане на аниматори, които да забавляват децата.

Една от най-нагло ужилените била украинка от Днепър, избягала с двете си деца и домашния любим. За себе си и децата тя платила по 150 евро “такса настаняване”, а за кучето още повече - 200 $. Така единствено от нея са прибрани 1235 лева Друга бежанка, родом от Бахмут, олекнала с 1173 лева, плащайки за настаняване и престой в хотел в Китен по 150 евро за себе си, майка си и двете си деца.

Майка на три деца от Днепър пък била принудена да заплати 1173 лева, с цел да бъде отоплен хотелът,

в който е настанена. А нейна сънародничка и щерка ѝ трябвало да броят 300 евро за прекарването и положителните условия в хотела.

Общо 28 са случаите, разследвани от прокуратурата. Сред материалните доказателства по делото са два контракта за съдействие, подписани сред подсъдимите и хотел “Китен Бийч” и детски лагер “Вместе”, който се води фестивален креативен комплекс. Именно там са настанявени част от украинките, от които са събирани такси по всевъзможни мотиви.

Управителят на детския лагер Александър Лишански не знае дали са взимали пари за “безплатно” настаняване от негови сънародници. 800 украинци са намерили заслон в лагера от началото на войната до 31 май, когато го напуснаха и бяха разселени в държавни бази. От 1 юни комплексът откри летния сезон с промоционални цени за туристи от Украйна - деца и възрастни ще заплащат 50% от постоянната цена за отмора.

Наемателката на втората база, която се загатва в материалите по делото - Петя Добрева, че от полицията схванала за схемата Тя не познавала персонално пловдивчанина и твърди, че пари до нея или различен от личния състав на хотела не са стигали.

“Ние отворихме хотела в средата на март и към момента имаме да вземаме пари по програмата. При нас имаше към 270 бежанци от Украйна, на които съдействахме с безусловно всичко. Те се хранеха на блок маса, бяха доста удовлетворени от изискванията, само че не можехме да продължим престоя им след 31 май, защото имаме резервации за лятото. А и с тези 15 лева съвсем нищо не може да се покрие като разход. Те и 40-те лв. не стигаха”, разяснява Добрева.

Пловдивският туроператор Иванов е прочут в Китен, а репутацията му по никакъв начин не е неприятна, в противен случай. Местни описват, че той от години развива активност в градчето и постоянно е бил правилен. Водел украинчета в детския лагер. В началото на бежанската рецесия даже платил от джоба си като гаранция пред хотелиер, който не бил сигурен, че страната ще заплаща за украинците, описват осведомени.

“24 часа” се свърза с Росен Иванов, само че той изрично отхвърли коментар. Спомена единствено, че казусът бил прекомерно от дълго време и за него е завършен.

Настаниха бременни и заболели в станцията на Министерския съвет в Слънчев бряг

Около 14 000 бежанци от Украйна са настанени по държавната стратегия в държавни бази и в частни хотели в Бургаска област след 31 май, оповестиха за “24 часа” от Националния спешен щаб.

Една от базите е почивната станция на Министерството на защитата край Сарафово, която е с капцитет за към 170 души. В нея бяха разпънати и 20 военни палатки, само че до настаняването на хора в тях не се стигна. Към момента базата не е заета напълно с бежанци, а от 22 юни в нея ще стартират да идват почиващи военнослужещи.
 Украински бежанци са настанени в почивната база на МО край Сарафово. Украински бежанци са настанени в почивната база на МО край Сарафово.
В станцията на Министерския съвет в Слънчев бряг, където в близкото минало отмаряха най-вече депутати, са настанени към 500 бежанци. Това е най-уязвимата група бягащи от войната в Украйна - бременни дами и хора с хронични болести.

Бежанци по програмата 15 лева на човек дневно има в нискокатегорийни хотели в Слънчев бряг и Свети Влас, както и по Южното Черноморие, най-вече Китен и Приморско. Техните притежатели избраха да изпълнят базите си обезпечено, въпреки и сумата, обезпечена от страната, да падна от 40 на 15 лева за човек.

В пика на бежанската рецесия в Бургаско бяха приютени над 50 000 украинци и бе основан първият в страната Единен спешен център, в който на едно място бягащите от войната получаваха храна, облекла и информация за работа и обучение на децата си. Малко по-късно в него бяха разкрити и гишета за приемане на статут за краткотрайна протекция, напомнят от Областния спешен щаб.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР