Български режисьори изразиха несъгласие с предложения начин за оценяване на

...
Български режисьори изразиха несъгласие с предложения начин за оценяване на
Коментари Харесай

Режисьори искат промяна в критериите за оценяване на българските филми

Български режисьори показаха противоречие с оферти метод за оценяване на кино планове при кандидатстване за финансиране от Националния кино център. Недоволството идва поради готвени промени в Правилника за използване на Закона за филмовата промишленост. В отворено писмо, 25 режисьори приканват присъединяване на фестивали и достиженията да взимат превес пред броя на основаните филми и привлечената аудитория. От Националния кино център увериха, че ще търсят баланс сред критериите.

Новият Закон за киното, признат преди две години, донесе нови проблеми на българското кино. Отпускането на пари за филми беше замразено поради закъснялото приемане на Правилника за използването му. След неговото приемане пък се постановиха ремонти поради несъгласия със Закона. И до момента в който работната група обмисляше по какъв начин да бъдат отстранени, пристигна и предлагането за смяна в метода на оценяване на филмовите планове.

" Ако един човек има " Златна палма " или " Оскар " - български филм - това да няма никакво значение. Този, който има 4 кино лентата, без значение с какво подозрително качество са, той ще има същата тежест ", разяснява режисьорът Камен Калев.

" Предложенията на работната, свързани с образуването на служебната оценка, дават преимущество на комерсиалните и количествените постижения по отношение на художествените ", означи режисьорът Петър Вълчанов.

Филмите, кандидатстващи за финансиране, могат да получат до 100 точки от Конкурсната комисия, като крайната оценка се оформя от 2 съставния елемент. Към момента до 88 точки могат да бъдат дадени за художествената стойност на показания план, а останалите 12, които съставляват " служебна оценка ", са за достиженията, както и броя на филмите, основани от неговия режисьор. Предложението е масималният брой точки в двата съставния елемент да бъде изменен надлежно на 91 и 9 точки.

" Постъпиха оферти, които ние като администрация ще обсъдим доста деликатно, ще преценим кое да се вземе поради и кое да влезе в окончателните промени в Правилника, само че истината е, че би трябвало да се откри баланс сред опита и достиженията и знанията на създателите и също по този начин един филм до какъв брой фенове е достигнал ", сподели Петър Тодоров, шефът на НФЦ.

Днес с изключение на Правилника за използване на Закона за филмовата промишленост, и критериите за образуване на служебна оценка също бяха оповестени за публично разискване, което ще тече през идващите 30 дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР