Български работодатели, които са автоматизирали процесите на производство с помощта

...
Български работодатели, които са автоматизирали процесите на производство с помощта
Коментари Харесай

Тенденция: Роботи ни изяждат хляба

Български работодатели, които са автоматизирали процесите на произвеждане благодарение на роботи, плануват да понижат броя на наетите. Това сочи изследване на ManpowerGroup по какъв начин ще повлияе автоматизацията върху растежа на работните места през идващите две години. В проучването са интервюирани 19 000 работодатели от 44 страни. Резултатите демонстрират, че 87% от работодателите възнамеряват да усилят или запазят броя на чиновниците си вследствие на автоматизацията. Само в България, Унгария, Чехия, Норвегия, Словакия и Румъния плануват съкращения. Причината е, че в работодателите от тези страни господства съмнение в съществуващите на пазарите им механически умения. На процедура в тези страни изкуственият разсъдък „ ограбва “ специалностите на индивида.

Резултатите от проучването демонстрират още, че търсенето на IТ умения пораства значително - 16% от фирмите чакат да усилят броя на чиновниците в IТ отделите, което е пет пъти повече от тези, които плануват да ги понижат. Работодателите от бранш „ Производство “ плануват най-големи промени в заетостта - 25% считат да наемат повече хора през идната година, до момента в който 20% ще наемат по-малко. Очаква се напредък и на работните позиции, свързани с обслужването на клиенти, защото те изискват човешки умения като връзка, водене на договаряния, водачество и умения за акомодация. Административните и офис позиции се свиват и се чака броят на чиновниците да остане същият.

Според Джонас Прайсинг, ръководител и основен изпълнителен шеф на ManpowerGroup, фокусът върху роботите, които отстраняват работни места, отвлича вниманието от действителния проблем. Все повече роботи навлизат в работната мощ, само че това важи и за хората. Технологиите няма да си отидат и наша отговорност като водачи е да измислим по какъв начин да интегрираме хора и машини. Необходимо е да надграждаме уменията на хората от западащи промишлености като текстилната и да ги приготвяме за позиции в браншове с висок напредък, в това число киберсигурност, съвременно произвеждане и самостоятелно каране. Ако се насочим към на практика стъпки, които бързо и огромно да разширят уменията на хората, организациите и индивидите в действителност могат да станат другари с машините, безапелационен е Джонас Прайсинг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР