Български програмисти и IT специалисти от Пловдив и Стара Загора

...
Български програмисти и IT специалисти от Пловдив и Стара Загора
Коментари Харесай

Мобилно приложение за диабетици разработиха български специалисти

Български програмисти и IT експерти от Пловдив и Стара Загора създадоха мобилно приложение в помощ на лекари и заболели от диабет. Идеята е на американски професор, който упълномощил задачата на нашите учени.

В екипа от български експерти е и Донка Нешева - докторант в пловдивския Технически университет.
Донка Нешева - докторант в Технически университет –Пловдив: Заедно разработихме приложението,което е към този момент при пациенти в Щатите и се надявам скоро и в България.
Научната разработка оказва помощ благодарение на мобилен телефон и компютър да се наблюдават непрекъснато данните на болния от диабет пациент.
Донка Нешева - докторант в Технически университет – Пловдив: Чрез мобилното приложение пациентът всеки ден рапортува стойностите на кръвната захар, медикаментите, които приема, по какъв начин се усеща и други параметри, които отиват при лекаря и системата проучва тези данни и дава рекомендации на лекаря какво да направи.
Приложението е предопределено за общопрактикуващи лекари.
Донка Нешева - докторант в Технически университет –Пловдив: Получавайки тези рекомендации,лекаря ги ревизира и изпраща по телефона на пациента и той стартира да пие медикаментите по нова скица или прави нещо друго.
Всичко това пести време, средства и най-важното – понижават се затрудненията при пациентите-показват резултатите.
Донка Нешева - докторант в Технически университет –Пловдив: Тестовете от потреблението на системата за една година демонстрира понижаване на затрудненията от 10 до 40 %, което икономисва 800 $ на пациентите за година.
Екипът от експерти търси способи приложението да бъде внедрено и в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР